Печерський суд залишив Луценка конати у СІЗО

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.09.2011 14:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15329

Печерський районний суд міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

На початку засідання адвокат екс-міністра Олексій Баганець заявив клопотання про зміну запобіжного заходу для його підзахисного у зв'язку з наявним висновком лікарів МОЗ від 20 вересня 2011 про необхідність повноцінного лікування Луценка в спеціалізованому медичному закладі. Адвокат нагадав, що 30 серпня Луценка обстежили в лікарні швидкої медичної допомоги, а пізніше, 15-20 вересня, - у київському діагностичному центрі.

Баганець перерахував всі наявні діагнози, поставлені комісією МОЗ Юрію Луценку.

«Комісія МОЗ не спростувала діагноз, встановлений нашому підзахисному 30 серпня, а саме цироз печінки», - сказав він.

Баганець також зазначив, що цей діагноз є вагомою підставою для скасування арешту, оскільки підсудному необхідно повноцінне лікування в медичній установі. Він підкреслив, що якщо цього не буде, хвороба може прогресувати і ускладнюватися.

Адвокат екс-міністра також нагадав, що в Україну смерть підсудних, що знаходяться в СІЗО, через несвоєчасне надання або ненадання медичної допомоги досить висока. Адвокат навів останні приклади летальних випадків у СІЗО, пов'язані з такими ж хворобами.

Він також зазначив, що на всі запити захисту до керівництва Лук'янівського СІЗО про те, яке саме лікування отримував Юрій Луценко відповідно до рекомендацій лікарів, досі відповіді не отримано.

Баганець наголосив, що подальше утримання Луценка під вартою ставить під загрозу його життя. Стан здоров'я екс-міністра адвокат оцінив як критичний.

У свою чергу, представники прокуратури зазначили, що адвокат намагається ввести суд в оману, оскільки нібито діагноз «цироз печінки» не підтверджений, тому підстав для зміни запобіжного заходу немає.

У відповідь на ці слова боку звинувачення Юрій Луценко наполягає, щоб прокурори пред'явили суду документи, з яких вони процитували його діагноз.

«Тепер я хочу побачити, на чому ґрунтується ця гоп-компанія», - сказав Луценко, підкресливши, що документи з його діагнозу є секретними і зберігаються у СІЗО.

«Я хочу дізнатися, чому прокурор не надає документи про стан мого здоров’я? Як я можу коментувати тут черговий маразм прокуратури, якщо я не знаю, на чому це ґрунтується?», - обурився він і наголосив, що цитування його діагнозу під час судового засідання є злочином: «Вони розуміють це судячи з того, як ці мишки затихли».

Дружина екс-міністра Ірина Луценко також звернулася до прокурорів: «Пацани, давайте докази. Лобань, покажи документ! Ми показували документи, а ви?».

Юрій Луценко також зазначив, що його діагнози «з кожним обстеженням стають все кращими і кращими».

Луценко сподівається, що «падлюк-прокурорів на всіх не вистачить, а це обов’язково входить в лікування».

«Але в цьому допоможе Верховна Рада, яка на наступний рік хоче збільшити фінансування прокуратури на 50%. Це все для профілактики і лікування печінок наших громадян і гостей країни», - зауважив він.

Після годинної наради суд відхилив клопотання адвокатів Юрія Луценка про зміну запобіжного захисту у зв'язку із погіршенням стану здоров'я.

Суд також прийняв окрему ухвалу про суду: керівництву СІЗО звернути увагу на стан здоров'я Юрія Луценка.

Адвокат Баганець заявив ще одне клопотання про госпіталізацію його підзахисного Луценка до спеціалізованої медичної установи.

Прокурори заявили у відповідь, що немає достатньо підстав для ухвалення судом такого рішення. Окрім того, дане питання знаходиться не у компетенції суду, а виключно – у компетенції СІЗО.

Після більш ніж годинної наради суд відхилив клопотання захисту Луценка про термінову його госпіталізацію до медичного закладу. Мотивація - суд не знайшов правових підстав для цього.

За словами головуючого судді Вовка, відповідальність за переведення хворого до лікарні та його охорону несе начальник СІЗО. Окрім того, рішення про госпіталізацію є прямим обов’язком місць попереднього ув’язнення, тому суд не знаходить підстав для задоволення клопотання.

Наразі суд перейшов до допитів свідків.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.