Обіцянки-цяцянки. Уряд проФФесіоналів підвищить тарифи на газ

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 28.09.2011 10:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15336

Чи підвищуватиме влада ціну газу для населення задля отримання чергового траншу кредиту МВФ? За словами віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка, наразі влада намагається вирішити цю проблему в інший спосіб, шляхом зниження ціни імпортного газу.

Утім, на думку деяких експертів, зважаючи на нинішню дірку у бюджеті, владі таки доведеться вдатися до непопулярних кроків.

До кінця 2011 року уряд має виконати вимогу МВФ щодо підвищення ціни на газ для населення на 50%. Це дозволить Україні отримати черговий транш кредиту Фонду. Однак, наразі говорити про підвищення тарифів на газ для громадян, на думку віце-прем’єра Сергія Тігіпка, не варто, оскільки, каже він, бажаного результату можна досягти зниженням ціни імпортного газу.

«Ми повинні потурбуватися, яким чином буде захищене наше населення. Говорити про те, що буде обов’язково підвищена ціна на газ, неможливо. Зусилля влади сьогодні направлені на те, щоби знизити ціну російського газу, щоб ми змогли досягти покращення бюджетних показників не за рахунок людей», – зазначив віце-прем’єр.

Кредити від МВФ Україні потрібні для викупу російського газу

Підвищення ціни газу для населення є наразі одним із головних механізмів покриття бюджетного дефіциту, зазначає директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин. Проте, на його думку, це спричинить і негативні наслідки.

«Населення України залишається досить бідним. Відтак спроможність сплачувати належним чином соціальні послуги залишається низькою. Ті перерозподіли, які є, при низьких заробітних платах не дають можливості провести повноцінне фінансування. Українці, які мають рівень доходів на рівні прожиткового мінімуму, на цьому рівні і залишаться, а може, навіть і погіршать свій стан», – наголосив Юрчишин.

Наразі Україна перебуває у борговій ямі, яка з кожним днем стає все глибшою, зазначив у коментарі Радіо Свобода президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий. Брак власних коштів, за його словами, змушує державу віддавати попередні борги за рахунок нових позик. А це, каже експерт, призводить до подорожчання нових кредитів.

«Міжнародний валютний фонд гальмує співпрацю з Україною, оскільки розуміє, що ці кредити потрібні для того, щоб викупити у Росії додаткові обсяги газу. Такого обсягу Україні не потрібно, цей газ, який повинен піти для «РосУкрЕнерго». Ми будемо ще бідніші через таку зовнішню політику», – наголосив експерт.

Росія може підготувати українцям новорічний «газовий подарунок»

Підвищити ціну на газ для населення Україна мала ще у липні цього року, але поки що цього не відбулося. Дві умови міжнародних кредиторів українська влада однак задовольнила – скасувала обов’язковий викуп облігацій НБУ для рекапіталізації банків та ухвалила закон про пенсійну реформу.

Між тим, на думку деяких енергетичних експертів, якщо Україна не отримає чергового траншу МВФ, це може спонукати загострення українсько-російськго газового конфлікту напередодні нового року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.