Азаров неадекватно сприймає процеси на газовому ринку?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 28.09.2011 10:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15337

Речник “Газпрому” спростував оптимістичні заяви прем’єра Азарова про вирішення газових проблем з Москвою. Експерти побачити в цьому ознаки непрозорості переговорного процесу та бажання видавати бажане за дійсне.

"Українська влада видає бажане за дійсне", - так оцінив голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик заяву Миколи Азарова про згоду Москви на перегляд газових контрактів та створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участі ЄС. Експерт зазначив, що це можна буде називати домовленостями лише тоді, коли будуть підписані відповідні угоди. Той факт, що таких угод ще немає, Боровик вважає ознакою намагань Росії "виторгувати поступки з боку України".

Проігноровані європейці

Розвиток ситуації довкола україно-російської суперечки з газових проблем свідчить про послаблення переговорних позицій Києва, вважає експерт. Він нагадав, що низка газових компаній країн ЄС вже домоглися перегляду контрактів з "Газпромом" і зменшення обсягів закупівлі та ціни російського газу. "Натомість українська сторона замість звернення за європейським прикладом в арбітраж, аби змінити умови контрактів, намагається запропонувати якісь нові поступки", - зазначив Боровик. Він пояснив тяжіння офіційного Києва до непрозорих компромісів з Москвою "впливом корпоративних інтересів та особистою зацікавленістю переговорників у таких оборудках".

Непривабливий консорціум

Тим часом директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар в інтерв'ю Deutsche Welle назвав заяви Азарова суперечливими та такими, що "викликають побоювання щодо адекватності сприйняття газового ринку українською переговорною командою".

Повідомлення про те, що ціною компромісу стало зменшення тарифу на транзит російського газу через Україну до рівня його собівартості, на думку Гончара, зробить газотранспортний консорціум неприбутковим і нецікавим європейській стороні. "Консорціум, що діятиме за такими принципами, буде лише відгалуженням корпоративної структури "Газпрому", - констатував Михайло Гончар.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.