У ЄС знову стурбовано згадали Україну

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 28.09.2011 11:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15339

Верховний представник Євросоюзу з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон напередодні саміту "Східного партнерства" висловила занепокоєння демократією в Україні і Білорусі.

Про це Ештон заявила напередодні в Страсбурзі на слуханнях в Європарламенті.

Вона, зокрема, нагадала, що на початку вересня вже надіслала жорстке послання Україні, в якому підкреслила, що повага демократичних принципів і верховенства права, включаючи право на незалежний і чесний судовий процес, залишаються основою відносин ЄС-Україна.

"(Комісар ЄС з питань розширення і Європейської політики сусідства – род.) Стефан Фюле і я, зокрема, занепокоєні справами проти Юлії Тимошенко та інших членів її уряду, а також планами повернутися до старої виборчої системи, незважаючи на міжнародні поради", - заявила Ештон.

Вона також нагадала, що після сплеску політичних репресій у Білорусі у грудні минулого року ЄС неоднозначно продемонстрував свою позицію, ввівши санкції проти режиму та посиливши співпрацю з представниками громадянського суспільства.

"У Польщі (саміт "Східного партнерства" пройде у Варшаві – ред.) ми не залишимо сумнівів нашим партнерам стосовно того, що визнання з боку ЄС їх європейських прагнень та їх європейського вибору йде пліч-о-пліч з нашими очікуваннями щодо їх зобов`язань здійснювати прогрес на шляху до глибокої і стабільної демократії", - підкреслила Ештон.

Вона зазначила, що на сьогодні східні партнери ЄС знаходяться на різних етапах шляху до демократії, і підкреслила, що ЄС має надати їм практичну допомогу в процесі політичної асоціації та економічної інтеграції.

Як відомо, саміт "Східного партнерства" відбудеться 29-30 вересня у Варшаві.

Ця ініціатива була розпочата в травні 2009 року і спрямована на посилення співпраці ЄС зі східними сусідами: Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою і Україною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.