Партійні трансформації під вибори

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.09.2011 13:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15357

Слідом за «Сильною Україною» віце-прем’єра Сергія Тігіпка про злиття з Партією регіонів домовилася Народна партія, очолювана спікером Володимиром Литвином.

За офіційно не підтвердженою інформацією, цей об’єднавчий процес вийшов на завершальну стадію. Опозиційні політичні сили, які після арешту Юлії Тимошенко об’єдналися в Комітет опору диктатурі, також думають над об’єднавчими ініціативами. Проте поки що опозиціонери не можуть похвалитися інтеграційними здобутками.

За даними газети «Комерсант-Україна», Народна партія має влитися в Партію регіонів вже найближчим часом. Причому, лідер Народної партії, чинний голова Верховної Ради Володимир Литвин, має стати одним із заступників голови Партії регіонів. Ймовірно, таке рішення буде остаточно ухвалене після голосування нової редакції закону про парламентські вибори.

Раніше лідер фракції Народної партії Ігор Шаров в інтерв’ю Радіо Свобода підтвердив, що ідея об’єднання з регіоналами справді обговорюється, проте вдаватися в деталі не став.

Партія влади прагне кращого іміджу

Політолог Юрій Якименко вважає, що за теперішньої ситуації народна партія не зможе самостійно подолати прохідний бар’єр на парламентських виборах. Тож, говорячи про мотиви регіоналів, до яких приєднується Народна партія, експерт зазначає, що партія влади отримує насамперед іміджеві здобутки, мовляв, «влада є єдиною, реформаторські сили об’єднуються».

Раніше про об’єднання з Партією регіонів заявив лідер «Сильної України» віце-прем’єр Сергій Тігіпко. Союзники регіоналів по парламентській більшості припускають, що до наступних виборів, які мають відбутися восени наступного року, Партія регіонів може сильно змінити імідж.

«У принципі у партії влади є один вихід, що вони й почали робити: поглинути Тігіпка, поглинути Литвина і зробити ребрендінг до наступних виборів 2012 року», – зазначає депутат-комуніст Євген Царьков.

Опозиції допоможе об’єднатися новий закон про вибори

Між тим, в опозиції також говорять про необхідність об’єднатися напередодні парламентських виборів і йти на вибори одним списком. Проте, на відміну від влади, опозиція поки що не може похвалитися об’єднавчими здобутками.

На думку політолога Юрія Якименка, змусити опозиціонерів до реального, а не декларативного об’єднання має новий закон про вибори, який, ймовірно, не передбачатиме участі у виборах блоків партій.

«Але поки ситуація не вирішена – закон не ухвалено. Цих рамок немає. І тому зараз іде процес награвання можливих комбінацій: хто з ким і за яких умов», – вважає Юрій Якименко.

Також об’єднавчий процес серед лівих і лівоцентристських сил ініціювала Соціалістична партія очолювана екс-спікером Олександром Морозом. Він запропонував об’єднатися здебільшого своїм колишнім соратникам, які в різний час вийшли з Соціалістичної партії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.