Фірташ “простимулював” власника продати порт

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 29.09.2011 15:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15360

Структури Group DF Дмитра Фірташа сконцентрували 100% ЗАТ “Морський спеціалізований порт Ніка-тера”.

Про це розповів "Комерсант Україна" колишній голова правління і власник компанії Роман Денькович. "Операція була закрита минулого тижня", - уточнив він.

За словами Деньковича, рішення про вихід з бізнесу він ухвалив після того, як в 2010 році різко збільшилося число перевірок "Ніка-тера" з боку держорганів.

Наприкінці 2010 року Державна екологічна інспекція тимчасово заборонила "Ніка-Тера" ведення діяльності через підозру у забрудненні навколишнього середовища.

"Внаслідок сваволі екологів ми втратили майже 100 тисяч тонн вантажів, що були перенаправлені власниками в Клайпеду і Санкт-Петербург через ризики того, що вантаж, потрапивши до нас у порт, не зможе вийти з нього", - повідомив Денькович.

Конфлікт розв'язався тільки після втручання губернатора Миколаївської області Миколи Круглова. Він провів зустріч з головою адміністрації президента Сергієм Льовочкіним, після якої заявив, що проблеми "Ніка-тера" вдалося вирішити, але не уточнив, яким чином, пише видання.

Слід зазначити, що раніше заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Нестор Шуфрич неодноразово називав Сергія Льовочкіна і Дмитра Фірташа членами однієї команди.

У Group DF від коментарів відмовилися. Сума угоди не розкривається. За даними учасників ринку, останній продаж аналогічних портових потужностей відбувся в 2006 році.

Тоді група "Систем Кепітал Менеджмент" придбала компанію "Авліта" за 100-120 мільйонів доларів.

"На сьогоднішній день портові потужності коштують приблизно стільки ж, скільки в 2005-2006 роках, коли ще не було шаленого зростання цін напередодні кризи 2008 року", - зазначає високопоставлений менеджер однієї з компаній галузі.

У 2010 році вантажообіг "Авліти" становив 3,27 мільйона тонн, "Ніка-тера" - 4,47 мільйона тонн.

Таким чином, виходячи з цих показників, покупка компанії могла обійтися Дмитру Фірташу в 135-165 мільйона доларів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.