Уряд проФФесіоналів хоче ввести обмеження на інформацію

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 29.09.2011 22:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15367

Кабінет міністрів України прагне нівелювати закон “Про доступ до публічної інформації”.

Про це йдеться в заяві громадських організацій до влади, яку оприлюднив "Новий громадянин".

Громадськість висловила занепокоєння планами уряду знову обмежити доступ українських громадян до інформації та нівелювати всі ті позитивні надбання у цій сфері, які стали можливими завдяки впровадженню в дію закону "Про доступ до публічної інформації" та нової редакції закону "Про інформацію".

15 вересня 2011 року Кабмін вніс до Верховної Ради проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу до інформації з обмеженим доступом (номер реєстрації: 9153).

"Громадськість переконана, що ця законодавча ініціатива уряду має низку негативних аспектів, зокрема, у ній пропонується вилучення норми про те, що порядок віднесення інформації до службової, а також порядок доступу до неї регулюються на рівні закону", - йдеться в заяві.

Документом також пропонується "надання Службі безпеки України невластивих їй повноважень контролю за дотриманням порядку доступу до службової інформації".

Громадськість вважає за необхідне рекомендувати уряду відкликати проект закону і доопрацювати його, вилучивши пропоновані наразі зміни до законів "Про інформацію" й "Про Службу безпеки України".

"У разі прийняття законопроекту № 9153 в пропонованій КМУ редакції виникне невідповідність між законом "Про доступ до публічної інформації" та законом "Про інформацію", - заявили підписанти.

В заяві невідповідність пояснюють тим, що "перший (закон про публічну інформацію) визначає підстави віднесення інформації до службової, а другий фактично надаватиме Кабінету міністрів повноваження на його розсуд (в обхід першого закону) визначати порядок надання службової інформації на запит".

Підписанти заяви також звертаються до президента як гаранта Конституції з проханням втрутитися у ситуацію і забезпечити роботу тих норм у частині доступу до інформації, що відповідають європейським стандартам.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.