Скандал: У літаках British Airways виявлено радіацію

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 30.11.2006 20:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1538

Британська компанія British Airways виявилася втягнена у великий скандал. На борту декількох її лайнерів експерти знайшли сліди радіоактивного елемента.

Передбачається, що на заражених літаках було перевезено до 33 тисяч пасажирів, з них 800 зараз знаходяться в Москві.

Інформація про виявлення радіації на лайнерах британської авіакомпанії з’явилася ще напередодні пізно ввечері. За даними ЗМІ Великобританії, на літаки поліція вийшла, розслідуючи справу про загибель колишнього полковника ФСБ Олександра Литвиненка.

Обстежені експертами в лондонському аеропорту Хітроу два Boeing-767 виконували рейси по Європі - вони літали в Німеччину, Іспанію, Австрію, Грецію, Швецію, Польщу, Туреччину і на Кіпр (список рейсів опублікований на сайті авіакомпанії). Під підозру також потрапив ще один літак, що виконував рейси в Москву. Вчора повідомлялося, що в російську столицю вилетить група фахівців, що повинна перевірити повітряне судно на предмет радіоактивного зараження.

Усього, за інформацією British Airways, на трьох зазначених лайнерах після їхнього зараження могло бути перевезене до 33000 пасажирів і 3000 осіб з числа персоналу. Представники авіакомпанії в даний час намагаються вийти на зв’язок з кожним з них. Якщо говорити про Росію, то мова йде про рейси BA875 з Домодєдово в Хітроу від 25 жовтня, BA872 з Хітроу в Домодєдово 28 жовтня, BA873 з Домодєдово в Хітроу 31 жовтня і BA874 з Хітроу в Москву 3 листопада.

Тим, хто літав цими рейсами, пропонується зв’язатися за гарячою лінією авіакомпанії. Громадянам, які після перельоту відчули себе погано, рекомендується терміново звернутися до лікаря.

Як думають британські видання, на літаках British Airways могли знаходитися люди, безпосередньо чи непрямо причетні до отруєння Литвиненка. За деяким даним, на одному з них у Москву повернувся друг екс-полковника Андрій Луговий, що зустрічався з ним 1 листопада в Лондоні.

Після загадкової смерті росіянина сліди радіаційного зараження були виявлені в японському ресторані в центрі британської столиці, у фешенебельному готелі, в одному з офісів Бориса Березовського і ще в декількох районах Лондона, у тому числі в лікарні, де Литвиненко проходив лікування. На сьогоднішній день в Агентство охорони здоров’я Великобританії вже звернулися кілька сотень людей, що побоюються, що при відвідуванні цих місць вони могли також мимоволі опромінитися.

Олександр Литвиненко помер 23 листопада в реанімації лондонської лікарні. Представники органів охорони здоров’я Великобританії повідомили, що в тілі колишнього співробітника ФСБ був виявлений радіоактивний ізотоп полонію-210. За його словами, він був отруєний 1 листопада в одному з ресторанів Лондона під час зустрічі з інформатором.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.