Українська перспектива. Як прозвучить “українське питання” на сесії ПАРЄ?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.10.2011 10:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15388

«Українське питання», зокрема у зв’язку зі справою Юлії Тимошенко, планують розглянути у Страсбурзі на черговій сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка розпочинається 3 жовтня.

Доповідатимуть міністр закордонних справ Костянтин Грищенко та донька Юлії Тимошенко Євгенія Карр. Від перебігу дискусії залежатиме українська євроінтеграція: можливі політичні та економічні санкції від країн-членів Ради Європи, вважають експерти.

Основним питанням щодо України на нинішній сесії ПАРЄ буде те, як Європа реагуватиме на політичні судові процеси і порушення прав людини в Україні, зауважує депутат-бютівець Андрій Шкіль, голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва парламентського комітету у закордонних справах. За його словами, для України така увага до судових процесів може вилитися у санкції з боку Ради Європи: від оголошення посиленого моніторингу до призупинення контактів із чинною владою, як це трапилось минулого року із Білоруссю.

«Але українська влада – смілива, – зазначає Андрій Шкіль. – Вона вирішила, що помста важливіша за демократію, а приниження опонента важливіше за економічний розвиток країни. Власне, це буде розглядатися як основне питання на ПАРЄ. Що говоритиме Євгенія Карр? Як людина, що постійно перебувала на судовому процесі, вона буде фактологічно підтверджувати те, що процес є абсолютно політичним і що переслідують Тимошенко тільки за політичні рішення».

Європа може відмовити Україні в асоціації – політолог

Інший доповідач – міністр закордонних справ Костянтин Грищенко днями заявив, що питання конкретної судової справи повинно вирішуватися виключно в суді. Із ним солідарний член постійної делегації у ПАРЄ комуніст Петро Симоненко. На його думку, в України і без того багато проблем. Політик зауважує: «Українського питання» не існує. Не ображайте український народ. Є окремі питання, які торкаються того, на яких підставах ухвалювалися ті чи інші політичні рішення, але це – внутрішнє питання України і українського законодавства, а не Парламентської Асамблеї Ради Європи».

Те, що вкотре постало питання про недотримання в Україні прав людини, може негативно вплинути на процес навколо підписання угоди про асоціацію з ЄС, вважає Олександр Сушко, науковий директор інституту Євроатлантичного співробітництва.

«Зрозуміло, що в ПАРЄ присутні ті ж політичні сили, що і в Європарламенті і в парламентах країн-членів ЄС. Якщо цим депутатам у майбутньому доведеться ратифікувати угоду про асоціацію, то очевидно, що такий перебіг подій, як зараз в Україні, не дає жодних аргументів їй на користь», – говорить він.

Сесія Парламентської асамблеї триватиме до 7 жовтня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.