Афганці і чорнобильці не вірять, що влада не змахлює

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 3.10.2011 13:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15392

Чорнобильці й афганці будуть контролювати виконання державою положень меморандуму, згідно з якими зберігаються їхні пільги.

Так, голова "Українського союзу ветеранів Афганістану" Сергій Червонописький сказав "Комерсанту-Україна": "Виконання меморандуму ми будемо чітко контролювати, наші люди стоять у бойовій готовності, ми не розслабляємося й одурити себе не дамо".

Голова організації "Союз Чорнобиль України" Юрій Андрєєв також зазначив: "Якби закон не був відкликаний, акції і далі б розгорялися по всій країні. Наші люди перекривали дороги в Закарпатській і Чернівецької областях, траси Луганськ - Ростов, Київ - Харків. Влада розуміла, що в неї є ризик втратити легітимність".

"Ми гарантуємо відсутність пікетів і акцій протесту, але за умови, що положення меморандуму будуть виконуватися", - підкреслив Андрєєв.

Як відомо, у п'ятницю прем'єр-міністр Микола Азаров підписав із громадськими організаціями "Український союз ветеранів Афганістану" (УСВА) і "Союз Чорнобиль України" меморандуми "Про взаємодію й співпрацю" на 5 років.

Вони стали результатом акцій протесту проти скасування соцвиплат 16 категоріям громадян (у тому числі учасникам бойових дій в Афганістані, дітям війни і ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС) і переговорів влади й громадських організацій.

Червонописький повідомив, що тепер спірний законопроект, прийнятий Верховної Радою в першому читанні, буде відкликаний і доопрацьований. "З документа приберуть перелік пільгових категорій, яким збиралися скоротити виплати, і це наше головне досягнення", - сказав голова "Українського союзу ветеранів Афганістану".

Текст меморандуму, оприлюднений на сайті "Союзу Чорнобиль України", передбачає не лише збереження, але й деяке підвищення соціальних виплат.

Зокрема, у Кабміні намітили з 2012 року на 85% поліпшити медико-санітарне забезпечення, на 25% підвищити розмір пенсії ліквідаторам аварії на ЧАЕС і виділити 155,5 млн грн на їх реабілітацію.

"Нам також пообіцяли щорічно індексувати виплати з урахуванням інфляції, на 50 млн грн збільшити будівництво житла для чорнобильців і на 40% поліпшити забезпечення інвалідів колясками, протезами й т.п.", - розповів Андрєєв.

Збільшення соцвиплат очікує і "афганців". Згідно з меморандумом, розмір пенсій інвалідам війни збільшиться на 20%, членам родин загиблих військовослужбовців – на 30%, а щомісячне довічне утримання членам родин померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни – на 23,5%.

Крім того, до 5 травня 2012 року передбачається на 20% підвищити щорічну грошову допомогу інвалідам війни й учасникам бойових дій і на 43% - рівень забезпечення інвалідів війни коштами реабілітації.

За це "афганці" і чорнобильці зобов'язуються "для зниження соціальної напруги провести інформаційно-роз'яснювальну роботу серед громадян".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.