На сесії ПАРЄ Грищенку довелося червоніти за справу Тимошенко

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 4.10.2011 11:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15396

На сесії Парламентської асамблеї Ради Європи українському міністру закордонних справ Костянтину Грищенку довелося відповідати на запитання про справу Юлії Тимошенко. Хоча офіційно на порядку денному цієї теми не було.

Сесія ПАРЄ розпочалася одразу з питання, чи включати розгляд ситуації в Україні до порядку денного. Зранку з цього ж приводу бюро ПАРЄ ухвалило негативне рішення, але пізніше воно було оскаржене. Тому президенту ПАРЄ Мавлюту Чавушоглу довелося виносити це питання на загальне голосування. Втім, спочатку, відповідно до регламенту, аргументи «за» та «проти» мали висловити противники та прибічники.

Українські проблеми ПАРЄ не обходять

Голова фракції Європейської народної партії в ПАРЄ Лука Волонте виступив на захист розгляду ситуації в Україні. За його словами, Парламентська асамблея Ради Європи має дати оцінку українським подіям, оскільки завданням ПАРЄ є захист прав людини.

Проти того, щоб асамблея розглядала ситуацію в Україні виступив український політик Сергій Головатий. Він заявив, що в Україні немає політичних в'язнів, а є лише проблеми із запровадженням верховенства права. Тому українське питання краще розглядати не на сесії в асамблеї, а в моніторинговому комітеті в плановому порядку.

До речі, висловлювання про відсутність політичних в'язнів чимало депутатів ПАРЄ зустріли гучними вигуками незгоди. Однак під час голосування так і не вдалося набрати необхідних дві третин голосів, щоб скасувати рішення бюро ПАРЄ. За обговорення проголосували 82 депутати, проти - 69.

Довелося відповідати про Тимошенко

Втім, ситуація в Україні все ж таки стала однією з тем, що обговорювалися третього жовня. Після промови Костянтина Грищенка - міністра закордонних справ України, який нині є головою комітету міністрів Ради Європи, більшість запитань депутатів ПАРЄ була присвячена таким темам, як корупція, реформування юридичної системи, політичних переслідувань в Україні. При цьому депутати, які ставили запитання, посилалися на справу колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Запитання не стосувалися власне промови Грищенка, яка була присвячена підведенню підсумків головування України в Комітеті міністрів Ради Європи. Слово знову попросив Лука Волонте - голова фракції Європейської народної партії у ПАРЄ. Він поцікавився тим, що справді робиться нині в Україні щодо захисту основоположних прав людини, зокрема у випадку ув'язнення Юлії Тимошенко. Аркадіо Діас Техейра - від фракції соціалістів - теж запитував, чому в Україні Юлія Тимошенко має нести за економічні злочини кримінальну відповідальність.

У пошуку найкращої формули

Костянтин Грищенко зауважив, що відповідні закони не змінювалися в Україні з часів Хрущова. «Тепер ми маємо привести все до ладу, але це не має бути зроблено тільки в рамках одно випадку. Зміни потрібно робити обережно», - сказав міністр. За його словами, нині активні дебати з цього приводу тривають у Верховній Раді, де і буде знайдено «найкращу формулу». Водночас, Грищенко повідомив, що Україні нині також потрібно запроваджувати заходи задля унеможливлення зловживання владою та контролю за безвідповідальними урядами, що можуть лише обіцяти.

Відповідаючи на запитання депутата Діка Марті, Грищенко також наголосив, що подолання корупції в юридичних органах України є одним з пріоритетів нинішньої влади. І назвав засудження судді Зварича позитивним прикладом боротьби з корупцією серед суддів. Тут же український міністр загадав приклад Сингапура, який нині є державою без корупції, а колись посідав перше місце в списку найкорумпованіших держав світу.

Спілкування з депутатами у ПАРЄ Костянтин Грищенко завершив подякою українським дітям, які перебували на трибуні відвідувачів, що їх привезли до Страсбурга потанцювати. Таке дійство чимось нагадало радянські традиції часів того самого Хрущова, про якого міністр згадав кілька хвилин до того.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.