8 жовтня - осінній “зорепад”

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 4.10.2011 13:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15402

Щорічний метеорний потік Драконід досягне свого піку в суботу, 8 жовтня. Цього року, як передбачають астрономи, зорепад буде неймовірно яскравим: за сприятливих умов можна буде побачити більше тисячі метеорів на годину.

Однак два фактори значно ускладнять спостереження з Землі: по-перше - це яскравий повний місяць, по-друге - це кліматичний фактор. Значна активність метеорного потоку припаде на північну півкулю, де зараз осінь і небо в більшості регіонів затягнуте густими і щільними хмарами.

Найкраще спостерігати за "зірками, що падають" можна буде в Європі, Північній Африці та на Близькому Сході. Мешканці Північної Америки зорепаду не побачать взагалі, оскільки в піковий момент прольоту потоку - 22:00 8 жовтня за київським часом - в США та Канаді буде день.

Як правило, з усіх періодичних метеорних потоків Драконіди є найслабшим і значно поступаються за потужністю серпневому зорепаду - Персеїдам.

Зазвичай у жовтні можна спостерігати близько 10 метеорів за годину. Але в історії вже бували випадки неймовірного "загострення" Драконід: так, в 1933 і 1946 було засвідчено понад 10 тисяч метеорів на годину, а в 1952, 1985 і 1998 роках потоки досягали кількох тисяч метеорів на годину.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.