Справа Гонгадзе. “Репортери без кордонiв” хочуть відкритого суду над Пукачем

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 4.10.2011 18:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15407

“Репортери без кордонiв” вимагають забезпечити вiдкритiсть судового розгляду справи проти екс-начальника Департаменту зовнiшнього спостереження Олексiя Пукача, обвинувачуваного в убивствi журналiста Георгiя Гонгадзе.

"Наша головна вимога - зробити цей суд вiдкритим бодай частково, оскiльки до цього процесу iснує значний суспiльний iнтерес i в Українi, й за кордоном", - заявила представник цiєї органiзацiї в Українi Оксана Романюк пiд час засiдання мiжвiдомчої робочої групи з аналiзу дотримання законодавства зi свободi слова та захисту прав журналiстiв у вiвторок у Києвi.

Вона додала, що цей судовий процес має суттєвий вплив на iмiдж України, i його закритiсть викликає сумнiви щодо чесностi суду.

Крiм цього, Романюк вказала на вiдсутнiсть умов для роботи журналiстiв пiд час судового розгляду "газової справи" проти екс-прем'єра Юлiї Тимошенко.

Реагуючи на цi зауваження, заступник генерального прокурора України Вiктор Занфiров сказав: "У процесi нiхто не може суддi вказувати, вiн незалежний".

За словами заступника генпрокурора, у справi Пукача iснують секретнi данi, якi не можна розголошувати.

Занфiров додав, що суддя в цiй справi керує процесом i сам приймає рiшення, в якому режимi проводити засiдання - вiдкритому чи закритому. А якщо, за його словами, суддя допустив порушення законодавства, то вирок, оголошений ним, буде скасовано.

Журналiст Гонгадзе зник у Києвi 16 вересня 2000 року. В листопадi того ж року в лiсi Київської областi знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертiв, мiг належати журналiстовi.

Замовником убивства журналiста Генеральна прокуратура назвала екс-голову МВС Юрiя Кравченка, а суд направив справу на дослiдування. Колишнього начальника департаменту зовнiшнього спостереження Пукача правоохоронцi звинувачують у скоєннi злочину.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.