Яловичина скоро коштуватиме не менше 10 доларів за кіло

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 6.10.2011 11:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15422

В Україні загострюється проблема забезпечення споживачів яловичиною. Скорочення виробництва м’яса великої рогатої худоби неминуче призведе до подорожчання продукту, заявили в Українській аграрній конфедерації.

Якщо у 2003 році у структурі виробництва м'яса яловичина, яка зараз коштує в середньому 60-70 грн за кілограм, займала 51%, то за вісім місяців поточного року - лише 7%. Такі структурні зміни відбулися не тільки за рахунок збільшення виробництва свинини та м'яса птиці, але і за рахунок катастрофічного зниження обсягів виробництва яловичини.

За останні сім років її виробництво знизилося на 60%, з 284 тис. тонн у 2003 році до 112 тис. тонн у 2010 році, зазначив заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський.

За його словами, останнім часом Україна знижує імпортозалежність по м'ясу. Поступово нарощуються обсяги виробництва та експорту м'яса птиці та свинини. З січня по серпень 2011 року обсяги експорту птиці збільшилися у 1,5 разу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становили 35,1 тис. тонн, та майже зрівнялися з обсягами імпорту, що за зазначений період знизилися на 70% і становили 37,1 тис. тонн.

Експорт яловичини знизився на 18% до 9,1 тис. тонн, обсяги імпорту залишилися на рівні попереднього року і становлять 2 тис. тонн. Особливістю 2011 року є збільшення експорту охолодженої яловичини в 11 разів - з 0,2 до 2,2 тис. тонн, та зменшення обсягів експорту мороженої яловичини з 10,9 до 6,9 тис. тонн. Ціни на імпортовану морожену яловичину зросли більш ніж у 2 рази, на експортовану - на 40%.

Ці фактори дають підстави очікувати подальшого зростання ціни на яловичину, вважають в УАК. Перевищення темпів зростання експорту м'яса птиці у порівнянні з темпами його виробництва теж свідчить про можливість подальшого зростання ціни. А от зміни на ринку свинини формують думку про стабілізацію цінових параметрів, а можливо, і зниження цін на свинину.

"Отже, в Україні складається катастрофічна ситуація щодо забезпечення населення яловичиною. За 2010 рік на кожного українця припадало лише 9,8 кг яловичини. А у 2011 році цей показник, виходячи з тенденцій, погіршиться, так як і погіршуватиметься ситуація з виробництвом молока, якого українці споживають на половину менше від рекомендованої норми", - зазначив Ярославський.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.