Нардеп Москаль здивований словами міністра про нестачу бронежилетів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.10.2011 14:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15427

Чому бійці спецпідрозділів, що беруть участь у розгоні мирних демонстрантів, одягнуті в бронежилети, а співробітники, котрі брали участь у затриманні особливо небезпечних озброєних злочинців, – без бронежилетів?

Вчора, виступаючи на парламентських слуханнях із питання реформування правоохоронних органів, Міністр МВС України Анатолій Могильов заявив, що міліція не мала достатньо технічних засобів і кваліфікованого персоналу для проведення операції із затримання трьох озброєних злочинців.

«Ставлю до відома пана Могильова, що ще в поліції Російській Імперії було винайдено спеціальний пристрій для примусової зупинки автомобіля», – коментує виступ міністра МВС народний депутат Геннадій Москаль, повідомляє прес-служба НС.

«Він є в кожному районному відділку, кожному підрозділі ДАІ й постійно використовується для примусової зупинки нетверезих водіїв. А тому для затримання трьох озброєних злочинців міліції не було потрібно жодної додаткової техніки чи спецзасобів. Треба було всього-на-всього розтягнути цей пристрій за 100 метрів від передбачуваної зупинки автомобіля поперек дорожнього покриття, що унеможливило би втечу і в подальшому не призвело би «Сталінградської битви» в Одесі»», - наголосив Москаль.

«По-друге, в міліції достатньо бронежилетів, які, до речі, МВС закупило за бюджетні кошти за ціною, в п’ять разів вищою, ніж при міністрові Ю.Луценку (про що я вказував у своїх попередніх заявах). То дайте відповідь на просте запитання – чому бійці спецпідрозділів, що беруть участь у розгоні мирних демонстрантів, одягнуті в бронежилети, а співробітники, котрі брали участь у затриманні особливо небезпечних озброєних злочинців, – без бронежилетів? Невже мирні демонстранти небезпечніші за озброєних злочинців?!», - запитує генерал-лейтенант міліції.

«По-третє, чому при надлишку в МВС автоматів Калашникова і без всякої необхідності закупленої в Ізраїлі втридорога автоматичної зброї у працівників міліції, що йшли на затримання озброєних злочинців, не виявилося жодного автомата?», - обурений політик.

«По-четверте, чому під час спецоперації не задіяли передбачену правилами «страховку»? Адже на невеликій відстані з протилежного боку від працівників міліції мав стояти автомобіль із виключеними фарами й затемненими вікнами, який у випадку застосування злочинцями зброї вогнем у відповідь мав розстріляти їх на місці», - запитує Москаль.

«І останнє – плакати вам, пане міністре, треба не з трибуни Верховної Ради України, а біля «Стіни плачу» – за всі свої прорахунки, і благати Бога про прощення», - радить народний депутат.

За словами Москаля, про проблему відсутності професіоналізму в системі МВС сьогодні не говорить тільки лінивий. «Але чи не ви персонально, прийшовши на посаду міністра, звільнили всіх без винятку начальників обласних управлінь МВС, усіх начальників департаментів, розформували Управління з проведення спецоперацій? А на заміну звільненим призначили осіб, що раніше притягалися до кримінальної відповідальності, були скомпрометовані й звільнені за це з ОВС», - продовжує народний депутат і наголошує: «Поставили керівників, які бачили злочинців хіба що в кінофільмі «Місце зустрічі змінити не можна».

«Чи не у вас працює заступником та керівником апарату 28-річний бізнесмен Д.Ворона, котрий за функціональними обов’язками керівника апарату МВС мав організовувати й проводити такі операції?», - додає Москаль.

«А чи бачили ви, пане міністре, по телебаченню, як начальник УВС в Одеській області у костюмі від «Бріоні», сорочці від «Каваллі» та краватці від «Стефано Річчі», керівник, котрий, до речі, жодного дня не працював у міліції, керував спецоперацією й коментував події в Одесі? Невже міліція дійшла до такого ганебного стану, коли начальник УВС нездатен збагнути, що слід одягнути більш доречне вбрання – хоча би камуфляжну форму? А не роздавати в такому «парадному» вигляді інтерв’ю, навіть не розуміючи, що відбувається поруч?», - обурюються народний депутат.

«І де були персонально ви, пане Могильов, разом зі своїми заступниками, керівниками департаментів та іншою «челяддю»? Чому вас не було в Одесі?», - вчергове із запитанням звертається Москаль до нинішнього міністра внутрішніх справ і констатує: «Ви діяли як звичайний боягуз, сховавшись від відповідальності. І ваші дії, і дії ваших підлеглих нагадують відомий литовський фільм «Никто не хотел умирать».

«Як після цього ви можете спокійно жити, працювати, керувати міліцією й дивитися в очі підлеглим, а особливо – в очі матерям, батькам і дітям загиблих та поранених через ваш дрімучий непрофесіоналізм співробітників міліції?», - резюмує генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.