Батьки закритої в Макіївці україномовної школи апелюють до Президента

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.10.2011 11:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15450

Мешканці Донеччини знову вийшли з протестами проти закриття українських шкіл в регіоні. Батьки та учні сьогодні влаштували мітинг під зачиненою будівлею Макіївської школи.

Люди програли в районному та Апеляційному суді, але не погоджуються віддати школу, адже альтернативи у віддалених селищах не бачать.

Учні зібралися під рідною школою, яка вже більше місяця порожня. Влада пояснює її закриття так званою оптимізацією навчального процесу. За словами мітингувальників, діти дістаютсья до нової школи автобусами у дві зміни, тому що всі разом не вміщаються. Ходити ж пішки досить далеко – близько 3 кілометрів. Також однією з претензій батьків є мова навчання. Ганна Назіпова, мати одного з учнів-старшокласників, пояснює: її сину досить важко. Коли він вчить уроки, думає українською, а перекладає російською.

«Ми вимагаємо відкрити, все ж таки, нашу школу, поки є час до осінніх канікул. Ми хочемо, щоб влада сіла за круглий стіл та обговорила це все й ухвалила рішення з приводу відкриття школи, починаючи вже з другої чверті навчального року. Ми вимагаємо, щоб втрутилася наша вища влада – Президент, Прем'єр-міністр, міністр Табачник – і реально розглянула те питання, яке існує», – заявила Ганна Назіпова.

Одинадцятирічний Данило Коломієць, який вчиться у шостому класі, зі сумом розповідає: «Це моя рідна школа, я в ній дуже довго провчився, дуже хочеться в ній довчитися. А в іншій я сумую за своєю школою». Він пояснив, що тепер має їздити у нову школу сам на маршрутці.

А поки діти вчаться в різних місцях, розгляд справи про долю макіївської школи тягнеться у Донецькому окружному адміністративному та у Вищому адміністративному судах України.

Суддя підіграє владі?

Начальник управління освіти міста Макіївки Ірина Лях заявляє, що про відкриття школи №3 мова не йде.

«Батькам пропонували давно сісти за круглий стіл, тільки вони на цей круглий стіл не йдуть, нехай вони вкотре не лукавлять. Суди поки продовжуються, тому яке приймутьухвалять рішення інші суди, ми, як законослухняні, будемо виконувати», – прокоментувала ситуацію чиновниця.

На думку ж голови Донецької обласної організації «Просвіта» Марії Олійник, суд штучно затягується, а суддя підіграє владі.

Деякі школи на Донеччині, тим часом, уже вдалося відстояти через суди. Тому батьки закритої Макіївської школи використовують всі засоби для її повернення школи. Крім звернень до вищого керівництва країни, вони об'єдналися з вчителями та підготували саму будівлю до навчального року – своїми силами відремонтували.

Чи дасть це свої плоди, покаже лише час.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.