Ринку немає, але тарифи будуть ринковими

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 10.10.2011 12:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15451

Україна впродовж чотирьох років зобов’язана підвищити до ринкового рівня тарифи на газ і електроенергію для населення і теплокомуненерго.

Про це повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості , пише Комерсант-Україна.

Фактично Україна зобов'язалася перейти до нового устрою енергоринку, сказав співрозмовник видання.

"Для європейських компаній повинна бути відкрита можливість імпорту природного газу, його видобутку в Україні, транспортування по території країни і продажу на внутрішньому ринку", - розповів він.

За його словами, протягом чотирьох років країна зобов'язана підвищити до ринкового рівня тарифи на газ і електроенергію для населення і теплокомуненерго.

"За цей час повинна бути налагоджена система прямих договорів між споживачами і виробниками", - сказало джерело в Міненерго.

Зазначимо, Україна і ще вісім країн-членів організації зобов'язалися до січня 2015 року провести реформу ринку газу та електроенергії за європейським зразком.

Рішення було ухвалено на засіданні ради міністрів ЕС 6 жовтня в Кишиневі.

Від “Аратти”: ні для кого не таємниця, що послуги ТКЕ в Україні - регіональна монополія. Споживач, згідно з чинною нормативною базою не має ні фізичної, ні іншої можливості обирати постачальника "послуг". Отже, казати про ринкові стосунки у цій сфері або елементарна безграмотність, або свідома брехня.

Для того, аби споживач міг обирати постачальника тепла або газу - потрібні астрономічні капіталовкладення і десятьки років для розбудови альтернативних систем постачання. Тобто, існуюча система має бути повністю перероблена.

Однак виникає питання, наскільки можливо систему демонополізувати? Можливо і реально тільки в системі тепло-водопостачання, поступово демонтувавши централізовані мережі, замінивши їх індивідуальними та будинковими. Але, наразі це просто неможливо, бо тоді олігархат втратить мільярдні прибутки, а тому влада прямо і однозначно заборонила навіть рух у цей бік..

А щодо постачання газу і питної води - казати про демонополізацію чи створення ринку - утопія. Бо у більшості міст - це просто неможливо з технічної точки зору. Та й не потрібно. І тому підприємства, які надають ці послуги мають бути виключно власністю міцевої громади, а не засобом відкачки громадських грошей у приватні кишені.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.