У Хмельницькій області виник попит на стукачів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.10.2011 04:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15467

Хмельницька обласна державна адміністрація доручила всім місцевим районним адміністраціям і керівництву міст посилити моніторинг за роботою суспільно-політичних організацій. Чиновники стверджують, що такі розпорядження - це звичайна практика.

Про посилення моніторингу стало відомо з документа обласного управління з питань внутрішньої політики від 8 вересня, який 10 жовтня, потрапив у розпорядження Корреспондент.net.

"Враховуючи зростання суспільно-політичної активності в регіоні та появу суспільно-політичних новоутворень, що ставлять собі за мету проведення провокаційної політичної діяльності, прошу звернути особливу увагу на оперативність інформування управління про плановані і проведені в районах і містах області заходи щодо соціально-політичних питань", - сказано в документі, підписаному головою управління Валентиною Моїсеєнко.

У дорученні назано терміново посилити роботу з органами місцевого самоврядування на предмет моніторингу подачі суспільно-політичними об'єднаннями і окремими громадянами заяв (повідомлень) про заплановане проведення акцій протесту, мітингів, зборів громадян, розповсюдження друкованої продукції.

"Посилити відстеження статутної діяльності організацій політичних партій та громадських організацій, які мають політичний ухил (зборів, конференцій)", - наголошується в документі.

Згідно з дорученням, місцеві органи влади повинні "невідкладно інформувати управління про заплановане проведення, перебіг та результати зазначених заходів.

"Довідка має містити не загальні фрази, а вичерпну інформацію про перебіг та результати заходу: прізвища і посади організаторів, кількість і категорії учасників, гасла, прапори, список тих, хто виступав і основні положення виступів, оцінка діяльності влади, реакція місцевої влади (хто з керівників місцевих органів влади зустрівся з учасниками акції), результати (резолюція учасників акції, спрямовані листи керівництву держави, області), заплановані подальші дії, участь в акції народних депутатів, лідерів обласного рівня", - підкреслюється в документі.

Фотокопія документа Кам’янець-Подільської райдержадміністрації

Повідомляється, що вся поширювана друкована продукція агітаційного та політичного змісту повинна "скануватися і невідкладно передаватся в управління в електронному форматі".

Крім того, сьогодні в розпорядженні Корреспондент.net також виявилося і доручення Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації від 27 вересня, в якому районні влади передають місцевим сільським головам вищезазначене доручення облуправління.

Незважаючи на те, що цей документ практично дублює текст доручення від 8 вересня, в ньому з'являється пункт про моніторинг релігійних заходів.

"З метою запобігання негативних проявів на релігійному і міжнаціональному рівні прошу надавати матеріали, що містять таку інформацію: заходи, що проводяться релігійними конфесіями (дата, учасники, підсумки проведення)", - сказано в документі райдержадміністрації.

Як повідомила Корреспондент.net голова обласного управління Валентина Мойсеєнка, таке доручення є звичайною практикою в роботі всіх українських обласних управлінь внутрішньої політики протягом багатьох років.

"У нас в області близько 200 політичних організацій. У той же час люди знають про функціонування не більше 15. Це звичайна практика управління внутрішньої політики - моніторити їх роботу і діяльність, щоб розуміти, що діється в області", - зазначила чиновник.

У той же час депутат Хмельницької облради Олег Демчук вважає, що документ спрямований на утиски громадських свобод громадян України.

"Фактично починається контроль за громадськими лідерами. А в другому листі навіть йдеться про контроль за священиками, які проголошують проповіді. По суті, повторюється ситуація 1937 року", - додав політик виданню Корреспондент.net.

Нагадаємо, в липні 2010 року стало відомо, що у Львівській області керівництво облдержадміністрації зобов'язало керівництво райдержадміністрацій скласти "соціальні паспорти" територій із зазначенням політичної орієнтації керівників установ і підприємств.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.