Європейці сприймають суд над Тимошенко як фарс і особисту помсту

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 12.10.2011 13:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15477

Європейська преса називає вирок екс-прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко політично вмотивованим. Видання порівнюють дії Gрезидента України з лідерами Білорусі та Росії й аналізують перспективу співпраці Києва з ЄС.

Швейцарська Basler Zeitung переконана, що у випадку засудження Тимошенко до семи років в’язниці йдеться про вирок під впливом «особистої помсти й стратегічної тупості» нинішнього українського керівництва:

«Очевидно, Янукович (…) вирішив, що народу хочеться бачити батога. Але рішенням заслати Тимошенко до в’язниці Янукович робить з переможеної суперниці мученицю. А от із себе він зробив перед парламентськими виборами 2012 року ідеальний образ ворога, що єднає і мобілізує, чим мала би скористатися розсварена українська опозиція. Він чітко дав зрозуміти Україні і світу, що він – не демократ», – наголошує Basler Zeitung.

У коментарі про вирок Тимошенко, який вмістила польська Gazeta Wyborcza увага фокусується теж на особі Януковича:

«Хто назвав білоруського президента Олександра Лукашенка «останнім європейським диктатором»? Певно, оптимісти. Ми спостерігаємо нині народження нового (диктатора) в Україні, яка сім років тому вразила світ своєю строкатою мирною «помаранчевою революцією». Янукович поводиться так, ніби не знає, що українці не будуть терпіти таке, що дозволяє собі в Білорусі Лукашенко, тобто відправляти політичних противників одного за одним за ґрати. Очевидно, він розмірковує, як Лукашенко, тобто думає, що народ можна ігнорувати, поки маєш владу й сили. Але він буде не першим, хто прорахувався в цьому питанні», - впевнена Gazeta Wyborcza.

Австрійська газета Der Standard також звертається у своєму коментарі до особи нинішнього українського президента й проводить паралелі з Росією:

«З приходом Януковича до влади Україна в своїй внутрішній політиці стає дедалі більш схожою на путінську Росію. Процес проти Тимошенко фатально нагадав суд над колишнім шефом концерну «Юкос» Михайлом Ходороковським: його теж «знешкодили» й кинули на багато років за ґрати, коли в Кремлі злякалися його політичних амбіцій. Чи дійсно ЄС відвернеться від Києва й заморозить заплановану угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі? Якщо це так, то з’явиться додатковий привід для проросійських сил в Україні остаточно впасти на груди Москві. Політична інструменталізація газових договорів демонструє: хто б не був при владі в Києві, йому доводиться якось домовлятися з росіянами. Залежність від російського газу (яка діє, до речі, й для ЄС) не припускає інших можливостей», – резюмує австрійське видання Der Standard.

Німецьке видання Westdeutsche Allgemeine Zeitung аналізує в своєму коментарі передусім особу самої засудженої:

«Звичайно, Юлія Тимошенко – не янгол. Становлення «нафтової принцеси» у дикі дев'яності роки залишило по собі цілу низку темних плям, так само як і її політична кар'єра, вершиною якої стала «помаранчева революція». Але з усіх судових процесів та корупційних скандалів Тимошенко вийшла сухою. Нинішній вирок є проявом особистої помсти та стратегічної дурості. Циніки передрікають, що Янукович дозволить Тимошенко вийти на волю, провчивши її двома місяцями тюрми. Мовляв, так він домовився з ЄС, щоб не зашкодити підписанню євроінтеграційних угод. Але до тих пір, поки український суд не скасує свавільного вироку в справі Тимошенко, будь-яка угода з Україною буде для Брюсселя моральною ганьбою. І доки в Києві при владі Янукович, Україна не є кандидатом до Євросоюзу», - пише Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Berliner Zeitung намагається розібратися зокрема й у перебігу самого процесу над Тимошенко:

«Юлію Тимошенко засудили не за особисте збагачення, а за самовільні дії її уряду в дуже складній ситуації – газовому конфлікті 2009 року. Ціна газу, яку вона виторгувала на переговорах із російським прем'єр-міністром Володимиром Путіним, для України була невигідною, це правда. Але наскільки великим був простір для дій, які були альтернативи, хто був винен у цій надзвичайній ситуації? Це питання політичного, не юридичного ґатунку. Про погане виконання посадових обов'язків судити парламенту, не суду. А той, хто робить кримінальне право важелем політики, порушує європейські норми. Позиція ЄС має бути більш твердою. Мова йде не про Україну, а про самоусвідомлення Європи та всіх держав, які хочуть до неї належати», – переконаний коментатор німецького видання Berliner Zeitung.

Dagens Nyheter з Швеції продовжує тему:

«Якби треба було довести, що Тимошенко таємно брала гроші з Росії, йшлося б про корупцію. Але про такий перебіг прокуратура ніколи й не говорила. Провина Тимошенко стосується саме змісту газових договорів. Як вирішив суд, її дії спричинили значні збитки для України. Якщо українська влада дійсно прагне стати партнером ЄС, то її треба змінити свій стиль. Замість того, щоб демонтувати демократію, їй треба довести свою повагу до правових принципів і головних основ демократії», - вважає Dagens Nyheter.

Німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung аналізує можливий подальший розвиток подій:

«Оголошення Віктора Януковича про те, яке «велике значення» буде мати майбутнє рішення апеляційного суду, може свідчити про те, що український президент все ж таки не хоче остаточно бити горщики із Заходом. Адже перш за все політико-промислове лобі України аж ніяк не бажає знову стати залежним від газової голки Москви. Країна, народ та олігархи повинні визначатися, тому що в сірій зоні між західною демократією та східною деспотією, в якій ухвалили вирок проти пані Тимошенко, Україна буде лише далі чахнути - як політично, так і економічно», - прогнозує Frankfurter Allgemeine Zeitung.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.