У Німеччині покладають відповідальність за Тимошенко на Януковича

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 12.10.2011 20:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15486

Уряд ФРН закликає українську владу знайти вихід із ситуації, що склалася після засудження Тимошенко.

Відомство канцлера Німеччини

Голова комітету Бундестагу з закордонних справ Поленц вимагає призупинити переговори стосовно угоди про асоціацію.

У Берліні переконані, що український президент Віктор Янукович несе особисту відповідальність за долю лідера опозиції Юлії Тимошенко. Після вівторкового вироку екс-прем’єру українське керівництво має «швидко» знайти вихід із ситуації і «створити умови для вільного політичного змагання ідей». Таку вимогу, адресовану безпосередньо українському президенту, озвучив у середу заступник речника німецького уряду Ґеорґ Штрайтер.

Водночас він зазначив, що уряд ФРН вбачає у засудженні Тимошенко тягар для відносин між Німеччиною та Україною. Очевидно, кримінальним правом в Україні «у цьому та в інших процесах зловживають задля утисків демократії», сказав Штрайтер, наголосивши, що «це нагадує про часи, які, здавалося, вже давно подолали». Тому відносини між Берліном і Києвом за таких обставин не можуть залишатися такими, як були. «Демократичний регрес в Україні матиме наслідки для наших відносин», - підкреслив представник уряду в Берліні.

«Чисто економічного зближення» не може бути

При цьому Штрайтер звернув увагу й на угоду про асоціацію, щодо якої саме йдуть переговори між Україною та Європейським Союзом. Така угода опирається на спільні цінності й не передбачає «чисто економічного зближення», наголосив заступник речника уряду ФРН.

Рупрехт Поленц, який очолює в Бундестазі комітет із закордонних справ, також вважає, що Європейський Союз не може ігнорувати засудження до семи років за ґратами колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, однієї з лідерів української опозиції, переконаний Рупрехт Поленц. У розмові з дюссельдорфським виданням Rheinische Post, як передає агентство dpa, голова комітету Бундестагу із закордонних питань висловив занепокоєння, що за нинішніх обставин Україні загрожує «повернення в старі часи».

Від самого початку суду над Тимошенко складалося враження, що йдеться про політичний, а не про судовий процес у тому вигляді, як він має вестися в правовій державі, наголосив німецький політик. За ситуації, що склалася, на переконання Поленца, переговори між Євросоюзом і Україною щодо угоди про асоціацію «не можуть вестися далі так, ніби вироку Тимошенко не було». Тому голова закордонного комітету Бундестагу вимагає тимчасової зупинки цих переговорів.

Таки шукати компроміс?

Для Ґерта Вайскірхена, колишнього речника із зовнішньополітичних питань фракції соціал-демократів у Бундестагу, питання призупинення важливих переговорів між ЄС та Україною ще не є однозначно вирішеним. В інтерв’ю німецькій радіостанції Deutschlandfunk Вайскірхен сказав, що вирок Тимошенко є неправильним з юридичної точки зору, хоча й, «можливо», виправданий з точки зору моральної.

Політик, який добре знайомий з ситуацією в Україні, не вважає, що проти Юлії Тимошенко було проведено чесний судовий процес. «В Україні не дотрималися тих правових принципів, які діють в Євросоюзі», - наголошує Вайскірхен. Водночас він зауважує, що Європейський Союз зацікавлений у тому, щоб такі принципи колись таки з’явилися в Україні й вважає, що критикувати українську владу за останній розвиток подій у державі треба. Утім, наголошує Вайскірхен, чи слід геть заморожувати переговори щодо угоди про асоціацію з Україною, чи все ж продовжувати шукати компроміси – «це все вже на іншій сторінці історії, яка саме пишеться».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.