Тимошенко немає де відбувати покарання

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 12.10.2011 23:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15488

Координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман вважає, що рішення Печерського суду у справі екс-прем’єрки Юлії Тимошенко не скасують.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Про відміну вироку мова йти не може, бо рішення було політичним, а не правовим, - сказав правозахисник. - Так само діятимуть і суди вищої інстанції. Амністія або помилування неможливі — на це потрібна згода самої Тимошенко. До того ж амністія не є реабілітуючою обставиною. Навряд чи Юлія Володимирівна погодиться, бо це поставить хрест на її політичній кар'єрі. Та й як можна погодитися на прощення, коли ти не вчиняв жодного злочину?"

На думку Гройсмана, єдиний вихід для влади — декриміналізація статті, по якій засуджена Тимошенко.

"Але це треба провести дуже обережно, - наголосив він. - Бо можна вчинити великий злочин проти прав людини. За статтею 365 Кримінального кодексу в Україні відбувають терміни сотні міліціонерів за катування. Усі вони можуть вийти на свободу реабілітованими, без судимості. Тому декриміналізацію треба звести до зміни статті 364 — вказати, що політичні фігури не можуть бути суб'єктами застосування статті 365".

Якщо Тимошенко доведеться виконувати вирок, то її ніде помістити, зауважив фахівець.

"З питань режиму її перебування у загальній зоні неможливе. Адже за своєю посадою відповідно до закону "Про державну таємницю" вона була державним експертом, мала доступ до документів з грифом "Цілком таємно", більшість з яких і нині є секретними. У містечку Мена Чернігівської області є колонія №91, де відбувають покарання колишні правоохоронці і судді. Але Тимошенко не працювала у правоохоронних органах, до того ж це чоловічий заклад. Колоній для жінок-керівників у нас нема. Залишити на 7 років у СІЗО теж проблематично, бо це трактуватиметься як катування — адже умови в ізоляторі жорсткіші, ніж на зоні. Гадаю, за місяць її звільнять", - припустив Гройсман.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.