Податкова почала відстежувати “тіньовиків” в оголошеннях про роботу

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 15.10.2011 05:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15520

Державна податкова служба України почала моніторити оголошення, в яких громадяни пропонують свої послуги, для виявлення тіньової зайнятості.

Про це заявив заступник голови ДПС Олександр Клименко, повідомляє прес-служба відомства.

За його словами, нещодавно фахівці ДПС почали застосовувати моніторинг рекламних оголошень, у яких пропонуються послуги гувернанток, репетиторів, ремонтників, надомних перукарів та навіть екстрасенсів, – для пошуку громадян, залучених до тіньової зайнятості.

"І ця програма працюватиме надалі. Бо я вважав і вважаю, що причина безправності та низької оплати праці найманих робітників саме у добровільній згоді на працевлаштування "без паперів", - заявив Клименко.

"Ми, як можемо, переконуємо громадян, що робота без документів – це експлуатація, а не цивілізовані трудові відносини", - додав він.

Водночас, Клименко наголосив, що головне джерело інформації для податківців – база ідентифікаційних кодів.

Так, коментуючи інформацію про випадок, коли мешканець Донецька нібито отримав листа від податкової після того, як здійснив операцію обміну валюти, Клименко сказав: "Це – просто збіг, нічого більше".

"Головне джерело інформації для нас – база ідентифікаційних кодів. Ми відбираємо з цієї бази тих, хто не декларує ніяких доходів протягом тривалого часу та з’ясовуємо, чи дійсно людина ніде не працює та не веде ніякої підприємницької діяльності або просто не вважає за потрібне повідомити про це податковим органам", - заявив заступник голови ДПС.

"Але банківська таємниця для нас – табу, і у пунктах обміну валют ми ні за ким не слідкуємо", - додав він.

Клименко також прокоментував хід комплексної програми з легалізації зайнятості та доходів громадян, яка стартувала в Донецькій області у жовтні минулого року, і в рамках якої податківці Донеччини надіслали мешканцям регіону з жовтня 2010 року по жовтень 2011 року понад 230 тисяч повідомлень з проханням задекларувати свої доходи.

"Нам довго довелося переконувати людей, що ми не підміняємо собою радянський ОБХСС, а дбаємо про їхні законні права та інтереси. Ми прагнули, перш за все, вивести людей у правове поле, задля їхньої ж користі", - сказав заступник голови ДПС.

За його словами, за рік податкова вивела "з тіні" 92,4 тисяч донеччан. 65,4 тисяч осіб із них оформили належним чином відносини з роботодавцями, ще 9,1 тисяч громадян зареєструвалася підприємцями. Інші подали декларації та сплатили податок на доходи фізосіб.

Як повідомлялося раніше, за оцінками фахівців, після уведення в дію нового Податкового кодексу, лише до травня 200 тисяч людей вже стали безробітними, 200 тисяч підприємців закрились, і прогнозується що до кінця року припинять свою діяльність ще така сама кількість підприємців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.