«Марш УПА»: за Бандеру, проти влади і продажу землі

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.10.2011 14:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15527

Понад 8 тисяч прихильників об’єднань «Свобода» та УНА-УНСО, БЮТ пройшли центром Києва, їх супроводжували близько тисячі правоохоронців. Так виглядав «Марш УПА» – щорічна урочиста хода, яку проводять українські праві сили до свята Покрови.

Головні вимоги учасників ходи – відставка уряду та повернення звань героїв Степану Бандері та Роману Шухевичу. Тим часом Вищий адмінсуд України заборонив переглядати справу по Бандері й Шухевичу.
​​
Як і раніше, учасники маршу збиралися в парку Шевченка біля пам’ятника Кобзарю. Однак цього разу, окрім прапорів таких організацій, як «Свобода» та УНА-УНСО, там було чимало символіки партії «Батьківщина». Представники БЮТ виступали і на віче, з якого почалася хода.

Серед іншого, учасники віча говорили не лише про статус вояків та лідерів ОУН-УПА. Зокрема, очільник ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявив про необхідність вирішення соціальних проблем простих українців, про неприпустимість торгівлі сільськогосподарськими землями та про усунення від влади Януковича з його оточенням.

«Що говорила УПА? Яку державу треба будувати? Без злиднів та олігархів. Чому ми бідні? Не тому, що наша держава якась злиденна, а через те, що в ній бракує справедливості. Як національної, так і соціальної справедливості,» – підсумував віче Тягнибок.

Віче тривало більше години. Опів на шосту вечора його учасники вирушили ходою по вулиці Володимирській у бік Михайлівської площі. Правоохоронці нарахували дві з половиною тисячі учасників ходи, однак інші підрахунки свідчать, що до неї долучилося більше восьми тисяч осіб. Колона зайняла половину проїжджої частини вулиці і розтяглася більш ніж на півтора кілометра.

Комуністи обіцяли бійку, але її не сталося

В обід на Бесарабській площі біля пам’ятника Леніну зібралося півсотні прихильників компартії та «Союзу радянських офіцерів». За їхніми словами, вони зібралися, щоб дати відсіч бандерівцям, і не виключали, що підуть на сутички з «Маршем УПА».

«Нас мало, але ми радянські, тверді люди. Ми щороку з ними зустрічаємося і перемагаємо. Дамо відсіч по-сталінськи, як давали Гітлеру», – сказав представник «Союзу радянських офіцерів».

Однак сутичок ні з представниками лівих сил, ні з міліцією не було, на відміну від недавньої святкової ходи опозиції до Дня Незалежності, коли її зупинив «Беркут». Хоча сьогодні дехто з учасників маршу вступав у суперечки із правоохоронцями, і всі вони скандували лозунги, спрямовані проти чинної влади та Президента Віктора Януковича.

Колишні радянські замполіти охороняють свого ідола - Леніна

Щоправда, двоє невідомих двічі розгортали перед ходою плакат із комуністичною символікою та образами на адресу УПА. Але правоохоронці миттєво блокували їх і відводили від учасників ходи, по інший бік кордонів міліції.

Романа Шухевича позбавили можливості відновити статус батька?

Вищий адміністративний суд заборонив переглядати справи про статус Степана Бандери та Романа Шухевича. І залишив у силі рішення попередніх судів, які позбавили цих двох українських діячів звання героїв, на підставі того, що вони нібито не були громадянами України. Отже, в межах України не залишилося юридичних механізмів для поновлення цього судового процесу, вважають правники. Адже заборона стосується і Верховного Суду.

Син головнокомандувача УПА Роман Шухевич не полишає боротьби. Він заявив про намір подати скаргу до Європейського суду з прав людини, щоб той скасував рішення Вищого адміністративного суду. Однак він каже, що підготовка нового позову займе певний час.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.