Присипляння людей веде до диктатури

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.10.2011 10:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15543

«Україна проти Януковича» – така акція триває цими днями в усіх регіонах. У минулі вихідні активісти «Фронту змін» зібрали понад 11 тисяч підписів на Львівщині.

Не обійшлось і без конфліктів. Так у Керчі правоохоронці затримали двох прихильників «Фронту змін», які розповідали людям про акцію «Україна проти Януковича, а на Львівщині у Червонограді невідомі особи запросили на співбесіду двох активісток, які агітували мешканців висловити власну позицію.

Чимало людей, переважно віком від 25 до 45 років, бояться вказувати свої справжні прізвища, підписуючись під зверненням за відставку Президента Віктора Януковича. Особливо це помітно у маленьких містечках. І таких, за даними ініціаторів акції, від 13 до 17%. Найактивнішими є молодь і люди після 50 років.

За словами голови Львівського обласного осередку «Фронту змін» Степана Кубіва, своєю акцією вони хочуть дати можливість людям висловити власну думку, продемонструвати владі, що та працює проти людей, бо закриває школи, виплачує мізерні пенсії, забирає землю, знищує демократію, позбавляє майбутнього.

Збір підписів проти Віктора Януковича не матиме ніяких юридичних наслідків, і це розуміють організатори акції, каже Степан Кубів. За його словами, метою акції є показати владі оцінку якості життя людини, це реальний документ. Наразі політики ще не визначились із формою передачі підписів Президентові.

З вимогою зупинити політичні переслідування, декриміналізувати статтю 365 Кримінального кодексу – таке звернення до Президента у вівторок на сесії Львівської обласної ради планують ухвалити депутати.

Люди втомлені від розчарувань

Тим часом, політолог Юрій Шведа вважає, що місцеві політики обирають неефективні форми боротьби з чинною владою і радше вдаються до політичного піару.

«Організовувати збір підписів, коли у нас гірша ситуація і рівень життя, ніж в американців чи європейців, то це виглядає акцією, яка мала б суспільне невдоволення повести у якесь вигідне суспільне рішення. Немає контакту між політиком і населенням. Людей на вулицю виведуть соціально-економічні проблеми, і це вже тліє», – каже політолог.

Сьогодні мешканці не лише Галичини, а й усіх українських регіонів розчаровані в політиках і владі, а тому люди залишаються цілковито байдужими до будь-яких ініціатив політичних партій, незважаючи на колір. Вони не вірять ніяким обіцянкам, наголосив у коментарі Радіо Свобода аналітик Василь Расевич.

«Дрімають усі, а це втома від розчарувань, втома від помаранчевих політиків, які все звели нанівець. Люди просто не бачать, за що мають боротись і чого виходити на вулиці. Присипляння людей є дуже небезпечне, бо веде до диктатури», – вважає Василь Расевич.

Останніми роками на заклики всіх політичних сил Львівщини прийти на мітинги чи підтримати якийсь протест відгукуються кілька сотень людей, переважно старшого віку. Більшість переймається питанням виживання власної родини у час постійного зростання цін на продукти та послуги. Людей найбільше хвилює відсутність роботи або ж малі зарплати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.