У ЄС сподіваються, що Янукович не побоїться їхати до Брюсселя

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 18.10.2011 10:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15544

Незважаючи на складні відносини, що склалися після засудження Тимошенко, у ЄС сподіваються, що Янукович таки приїде до Брюсселя, аби довести до кінця переговори щодо угоди про вільну торгівлю та асоціацію.

Європейський Союз, незважаючи на погіршення відносин з Києвом після засудження Тимошенко, повинен зустрітися з українським президентом Віктором Януковичем і передати йому чіткий сигнал про необхідність дотримання демократичних та юридичних стандартів в Україні. З відповідною заявою у понеділок у Брюсселі виступила речниця ЄС Мая Кочянчіч.

Скоріше можливе ні, ніж так?

Януковича чекають у Брюсселі в четвер, 20 жовтня, для узгодження останніх моментів щодо підписання угоди про вільну торгівлю та про асоціацію з Європейським Союзом. Обидва документи планується підписати ще цього року. Утім, голова президентської адміністрації Сергій Льовочкін повідомив у понеділок, що візит українського президента до Брюсселя лише "можливий". За його словами, напередодні латиноамериканського турне, яке розпочинається 20 жовтня, "президент, можливо, у першій половині дня відвідає Брюссель".

Водночас українські ЗМІ у понеділок поширили інформацію, що Янукович швидше за все не поїде до Брюсселя, розуміючи, що переговори з керівництвом ЄС будуть присвячені засудженню екс-прем’єрки України Юлії Тимошенко. Її засудили минулого тижня до семи років ув'язнення за газові угоди з Росією 2009 року. Тимошенко скаржиться, що суд був диригований самим Януковичем, аби прибрати її з виборчих перегонів наступного року, і Захід виступив з різкою критикою такого вироку, назвавши процес політично мотивованим.

У Європі ще сподіваються на звільнення Тимошенко

Водночас лідер групи Альянсу лібералів і демократів Європейського парламенту Ґі Верховстадт наголосив у понеділок, що візит Януковича до Брюсселя – надзвичайно важливий для України, "оскільки угода про асоціацію, яка передбачає входження до зони вільної торгівлі, є життєво необхідною для політичного та економічного розвитку країни". Верховстадт висловив сподівання, що Тимошенко буде звільнено після затвердження відповідних поправок до Кримінального кодексу України. "Це дуже важливо, тому що це покладе край дискусії", - наголосив євродепутат.

Тим часом німецькі ЗМІ поширили в понеділок повідомлення про те, що Янукович нібито ще на саміті Східного партнерства у Варшаві поінформував канцлерку Німеччини Анґелу Меркель про причини процесу над Тимошенко, а також про новий процес проти неї. Утім, Меркель не підтримала його аргументів, заявивши: "Якби в Німеччині діяв такий же правовий принцип, як в Україні, тоді мої політичні суперники після моєї відставки з посади канцлера також могли б кинути мене до в'язниці, приміром, за моє рішення надати мільярдну допомогу Греції".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.