У ЦВК вважають, що змішана система виборів - це повернення у минуле

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 18.10.2011 14:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15550

Змішана пропорційно-мажоритарна система — це повернення у минуле.

Про це на прес-конференції заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

"Нагадаю, що у 1998 та 2002 році парламентські вибори відбувалися за змішаною системою. Тоді преса багато писала про те, що скуповуються виборчі округи та було дуже багато інших нарікань. Місцеві вибори також засвідчили, що не все, м'яко кажучи, гладко під час застосування цієї системи. Думаю, що повернення до змішаної системи — це повернення у минуле. Але ж не треба жити у минулому, треба рухатися далі", - вважає він.

Магера впевнений, що чинний виборчий закон є найоптимальнішим.

"Я особисто не чіпав би чинний виборчий закон, який дозволив провести демократичні і якісні вибори у 2006 і 2007 роках. Ці вибори були визнані одними з еталонних у країнах СНД. Це те, чим Україна могла пишатися перед світовим співтовариством, а таких речей не дуже багато. Венеціанська комісія сказала, що питання виборчої системи — це прерогатива держави, але, в той же час, зазначила, що будь-яка система має враховувати демократичні виборчі процеси, які забезпечать справедливий хід виборчого процесу та достовірні результати. Як експерт я впевнений, що змішана система несе більше недоліків, ніж переваг", - наголосив заступник голови ЦВК.

Він також зазначив, що постійні зміни виборчого законодавства є ненормальними для демократичної країни.

"Постійно змінювати виборче законодавство — абсолютно неправильно. Виборчі політичні партії і кандидати мають знати правила гри і відповідно готуватися. Ідеальною була б ситуація, якби виборчий закон змінювався б одразу після виборів. Тобто, за 3-4 роки до виборчого процесу, щоб усі знали правила. Вносити зміни за рік до виборів у багатьох питаннях вже пізно. Зокрема, у питанні фінансування виборів. ЦВК ще в серпні подала пропозиції до Верховної Ради щодо фінансування. Ми подали цифру в 1млрд 50 млн гривень, але Кабмін в проекті закону про бюджет передбачив лише 800 млн. Цієї суми недостатньо, адже 80% видатків на проведення виборів — це заробітна плата членів виборчої комісії. Порівняно з 2007 роком, зарплата зросла втричі і відштовхуємося ми від мінімальної заробітної платні. Ми не можемо платити людям менше, ніж мінімальна зарплата", - наголосив Магера.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.