“Наш дурдом голосує за Путіна”: автор скандального хіта підірвав рунет пропагандою проти “Єдіной Росії”

Автор/джерело -  © NEWSru.com



Дата публiкацiї - 19.10.2011 02:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15558

Новий сатиричний хіт рунета: аудиторію в сотні тисяч людей на YouTube завоював ролик на пісню з рефреном “Наш дурдом голосує за Путіна”.

Цим явищем зацікавився Reuters, з посиланням на експертів, зв'язавши сплеск інтересу до пісень протесту з оголошенням про повернення прем'єр-міністра в Кремль.

Вельми показово, що автором сатиричної пісні став автор гучних у 2002 році рядків "І я хочу тепер такого, як Путін: такого, як Путін, повного сил, такого, як Путін, щоб не пив".

"Я думаю, це еволюція всієї країни. Всім спочатку дуже сподобалося, а потім в якийсь момент перестало подобатися", - пояснив зміну настрою поет-пісняр Олександр Єлін. "Спочатку це був трішечки такий дамський захват, а зараз це цілком собі чоловіче здивування, розчарування і непонятки. Ми фіксуємо ситуацію, яка існує".

Група "Рабфак" написала пісню для конкурсу на кращу агітацію проти путінської "Єдиної Росії", оголошеного блогером Олексієм Навальний. За тиждень тільки в Youtube кліп подивилися більше двохсот тисяч разів. Пісня виконується від імені душевнохворого, здивованого, чому у відповідь на питання про "Газпром", "Лукойл" або "розпил" він отримує від санітарів тільки уколи.



Навальний у блозі назвав пісню "талановитим ликом в рядок", а лідер незареєстрованої партії "Парнас" Борис Нємцов - обнадійливою новиною.

"Група "Рабфак" дуже так по-народному, харизматично розмазала "наше все" так, що шансів виглядати серйозно, імітуючи політичний процес, взагалі жодних", - написав у своєму блозі опозиціонер.

Оголошення про повернення Путіна в Кремль на третій термін повалило багатьох коментаторів в зневіру і спричинило порівняння з Леонідом Брежнєвим, який правив СРСР довічно, міркує оглядач Reuters. Путін вважає за краще порівняння з Франкліном Рузвельтом, який обирався 4 рази і залишався президентом США до смерті. Критикам він відповідає, що результат виборів зовсім не вирішений, і пояснює своє рішення повернутися в Кремль сподіваннями простих людей, підтримку яких він завжди відчував.

"Наш дурдом" викликав шквал коментарів, в основному захоплених, пропозиції зробити пісню гімном дня голосування, відправити на "Євробачення" від Росії.

На музикантів посипалися запрошення, і концертний графік розписаний до середини січня, сказав лідер "робітничого факультету" Олександр Семенов. За словами Єліна, в листопаді музиканти приїдуть до Москви і готові брати участь в опозиційних акціях: "Ми будемо брати участь у всьому. Ми для того це робимо, щоб бути почутими максимальною кількістю людей, щоб людям трохи поворушити мізки".

Рокіровка в тандемі викликала сплеск сатиричної творчості у вигляді карикатур, віршів, колажів і анекдотів. Популярність здобула написана рік тому іронічна пісня Андрія Макаревича "Путін їде в Холуєво", з приводу чого в інтерв'ю російським агентствам музикант висловлював подив.



Критик Артемій Троїцький бачить в цьому поганий знак для влади. "Вся ось ця фальш дістала абсолютно всіх. Є якісь звичайні підозрювані, типу Юри Шевчука, які завжди на бойовому коні з піснями протесту, а є люди, які ніколи раніше в цьому не були помічені, але їх теж дістало".

Директор з досліджень Центру стратегічних розробок Сергій Бєлановський зауважив подібну тенденцію. "Путінська більшість починає відвалюватися від Путіна", - сказав він. За словами соціолога, чоловіки відвертаються від прем'єра швидше, тому що є більш активною частиною суспільства, але "потягнуть за собою і жінок".

"Зараз ця рокіровка, наскільки я можу судити, дуже болісно сприйнята населенням, але це ще не відразу відбивається на рейтингах".

Від "Аратти". А з іншого боку, ця сатира може бути тонким маніпуляційним прийомом політпсихології, про що ми недавно писали. Його суть полягає в обході свідомого сприйняття інформації та запобіганню активних дій, випуском "пари". Емоції обеззброюють свідомість, роблячи її безпорадною і некритичною.

Анекдот до теми:

Відповідь російських науковців на питання про існування "сніжної людини"-йєті:

- Йєті не тільки існує, а й очолює “Йєтіную Росію”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.