Коли Янукович поїде в Європу?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 19.10.2011 10:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15562

Запланований візит Президента України Віктора Януковича до Брюсселя відклали на невизначений термін.

Єврокомісія заявляє, що зустріч відбудеться, коли Київ розвіє сумніви щодо незалежності судочинства й верховенства права в Україні. Виглядає на те, що європейська дипломатія таким чином перейшла до рішучіших дій.

Тим часом, європейські експерти зазначають: українська влада затіяла небезпечну гру, з якої вийти переможницею не вдасться у жодному разі.

Європейська співдружність почала рішучіше реагувати на події, пов’язані з процесом над Юлією Тимошенко та переслідуванням інших членів колишнього уряду й політичної опозиції. Після численних застережень та зауважень Брюссель оголосив про відкладення на пізніше візиту Віктора Януковича. Європейська комісія каже, що чекатиме, коли настане прогрес у сфері верховенства права та незалежності судів в українському суспільстві.

«Ми вирішили, що буде вигіднішим для двосторонніх стосунків, якщо ця зустріч буде відкладена на пізніше, а робота над важливими (переговорами щодо угоди про асоціацію) буде тривати», – заявила речниця цієї установи Кароліна Коттова.

На думку Єврокомісії, атмосферу відносин Києва й Брюсселя погіршила не лише справа Тимошенко, але й «ширша проблематика, пов’язана із повагою до засадничих цінностей» в Україні.

«Янукович більше втрачає, ніж здобуває» – французький експерт

Після оголошення про відкладення візиту Президента України до Брюсселя, більшість європейських аналітиків стверджують, що позиції Януковича у справі зближення України з ЄС слабшають. Водночас, якби він вирішив повернути кермо у бік Москви та Митного союзу, то це не принесло б українцям великої користі.

«Це не покращить шансів України ні у сенсі пошуку ширшого економічного розвитку, ні у справі опору постійним намаганням Кремля тримати Київ у своїй орбіті», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода Лор Делькур, директор відділу політичних досліджень французького Інституту міжнародних та стратегічних досліджень.

«Коли країна береться вести переговори щодо асоціації, бере участь у програмі «Східного партнерства», вона повинна поважати засадничі цінності, – зауважує цей провідний французький експерт. – Янукович не водить нас за носа, як дехто вважає. Адже це означало б, що він виходить у цій ситуації переможцем. Я не переконана, що перемога буде на його боці, бо, віддаливши Європейський Союз, він більше втрачає, ніж здобуває».

Чи зменшиться атмосферний тиск?

Інший фахівець у сфері європейсько-українських відносин, експерт із брюссельського Центру Карнегі Ольга Шумило-Тапіола переконана, що ЄС тепер не піде на поступки, а Янукович може довести нинішні стосунки з Брюсселем до дуже негативного рівня.

«Здається, ніби Президент грає на трьох шахівницях, – каже брюссельський експерт. – Він намагається впоратися з опозицією вдома – це перша шахівниця. На другій він грає з ЄС, намагаючись шантажем дістати більше, ніж Україна може отримати. Третя шахівниця – з Росією, де Янукович намагається отримати дешевший газ. Я не впевнена, що йому вдасться виграти принаймні на одній із них».

Тим часом відкладення візиту Януковича до Брюсселя, що був запланований на 20 жовтня, не означає анулювання грудневого саміту Україна-ЄС, кажуть європейські дипломатичні джерела. Однак невідомо, чи буде спроможний Київ за цей короткий час, що залишився до саміту, покращити атмосферу українсько-європейських стосунків.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.