Газоват: Азербайджан - Росія

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 4.12.2006 17:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1557

Президент Азербайджану Ільхам Алієв доручив уряду вивчити можливість припинення транспортування нафти по нафтопроводу “Баку-Новоросійськ”. Це розпорядження було дано уряду напередодні візиту Михайла Фрадкова в Баку.

Такий крок може бути зроблений, на думку ЗМІ, у відповідь на зростання цін на постачання газу з Росії. Як очікується, з січня ціна за тисячу кубометрів може збільшитися до $230 замість теперішніх $110.

Газ, що імпортується з Росії, Азербайджан використовує для вироблення електроенергії, а скорочення об’ємів прокачування нафти, на думку Алієва, - єдиний варіант забезпечити населення електроенергією.

Нагадаємо, в кінці листопада Ільхам Алієв розпорядився знайти шляхи для постачань природного газу в Грузію. Про це журналістам повідомив віце-спікер парламенту Грузії Михайло Мачаваріані після візиту в Баку.

Мачаваріані також повідомив, що “є проблема з Росією, яка прямо заявила: якщо цей газ надійде транзитом в Грузію, його ціна збільшиться”. Тепер Азербайджан шукає шляхи врегулювання цієї проблеми, додав віце-спікер. За словами Мачаваріані, Алієв розпорядився допомогти Грузії у будь-якому випадку, “навіть за рахунок Азербайджану”.

Як повідомлялося раніше, Москва збільшила експортні ставки на газ для Грузії до $230 і як компроміс запропонувала грузинському керівництву поступитися власністю на трубопроводні магістралі, на що отримала категоричну відмову.

У минулому році аналогічна ситуація виникла із постачанням газу в Україну. Але українське керівництво пішло на поступки, впустивши на свій внутрішній ринок російського трейдера “РосУкрЕнерго” та, після приходу уряду Януковича, відновивши перговори про газотранспортний консорціум. Проте, Росія все одно підняла ціни на газ із $95 до $130 за тисячу кубометрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.