Боротьба Януковича з корупцією: багато галасу - результат нульовий

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 20.10.2011 19:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15588

У Берліні відбулась дискусія за участю експертів і політиків щодо боротьби з корупцією в Україні. У центрі уваги також опинилися вирок Юлії Тимошенко і скасування візиту Віктора Януковича до Брюсселя.

Ще до початку дискусії, організованої Німецьким товариством зовнішньої політики, було зрозуміло, що мова піде не тільки про боротьбу з корупцією в Україні: напередодні стало відомо про скасування візиту Президента Віктора Януковича до Брюсселя.

Представники української сторони були явно стурбовані цим повідомленням. Експерти, запрошені на зустріч, сперечалися щодо того, чи стане ЄС підписувати Угоду про асоціацію з Україною. В результаті директор Центру імені Бертольда Бейца в Німецькому товаристві зовнішньої політики Олександр Рар (Alexander Rahr) попросив учасників не забувати про основну тему дискусії - корупцію в Україні.

Чим більше говорять, тим менше розуміють

"Те, що в США відображає індекс Dow Jones, в Україні вимірюється розміром хабара. Чим вище сума, тим краще йдуть справи в економіці",- так визначила рівень корупції в країні Наталія Королевська, депутат опозиційної фракції "БЮТ-Батьківщина" у Верховній Раді.

У свою чергу, політолог Дмитро Видрін, радник президента Януковича, зазначив: чим більше в Україні говорять про корупцію, тим менше розуміють, як з нею боротися. А депутат з фракції Партії регіонів Олена Бондаренко заявила, що зараз ситуація в країні краща, ніж 20 років тому, проте боротьба з корупцією поки не приносить бажаних результатів.

Надзвичайно болючим для українських учасників діалогу виявилося питання про відносини з Євросоюзом. Скасування візиту Януковича багато з них сприйняли як образу. Депутат з фракції Партії регіонів Олег Надоша звинуватив європейців у тому, що вони "застосоввують політику подвійних стандартів". На його думку, "Європа вдарила по простягнутій руці, коли скасувала візит Януковича до Брюсселя". Таку оцінку німецькі експерти, щоправда, визнали не зовсім адекватною.

Суперечка щодо справи Тимошенко

Багато учасників круглого столу, які представляли Україну, стверджували, що "вирок Тимошенко перетворився на справу проти України". Депутат фракції Партії регіонів Олена Бондаренко заявила: "Не можна жертвувати власними принципами заради Європи та вимагати від Януковича змінити вирок". У залі ці слова викликали сміх.

Українська журналістка Олена Бойко зауважила, що "в Німеччині говорять про вирок, але забувають про факти кримінальної діяльності екс-прем'єра". У свою чергу, Наталія Королевська пояснила: "Справа не в Тимошенко, а в порушенні фундаментальних демократичних цінностей".

Виконавчий директор Східного комітету німецької економіки Райнер Лінднер підкреслив, що в України немає часу на подібні дискусії. Якщо Київ ще сподівається підписати в грудні угоду з ЄС, то "питання Тимошенко" має бути вирішено негайно, заявив Лінднер.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.