“Ефективність” урядування проФФесіоналів дуже дорого коштує українцям

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 21.10.2011 13:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15595

Втрати від дії експортних мит на агропродукцію у другому півріччі 2011 року склали близько 1,5 млрд доларів.

Такі підрахунки привели аналітики групи Da Vinci AG у своєму звіті Ukrainian Economic Trends Forecasts на IV квартал 2011 року.

"Введення урядом України експортних мит на агропродукцію істотно скоротило експорт зернових і відповідно посилило негативний тиск на баланс зовнішньої торгівлі. Втрати від дії мит на вивезення зернових становлять близько 1,5 мільярдів доларів в період, починаючи з 1 липня поточного року, а падіння експорту зерна в липні становило 500% , - йдеться у звіті.

У звіті підкреслено, що в IV кварталі поточного року за рахунок зняття загороджувальних бар'єрів на ринку експорту аграрної продукції уряду вдасться наростити обсяги експорту і деяким чином покращити ситуацію в торговому балансі.

У той же час аналітики стверджують, що введення експортних мит призвело до перенесення значних обсягів експорту на більш пізні місяці.

"Активізація експорту в жовтні з відповідним припливом валюти в Україна перекрила сезонний сплеск попиту на неї та стабілізувала ситуацію на валютному ринку, знизивши навантаження на ЗВР", - зазначили експерти.

Нагадаємо, Верховна Рада 7 жовтня, прийняла закон про скасування мита на експорт пшениці та кукурудзи, але зберегла мито на експорт ячменю в розмірі 14%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.