Українські ЗМІ - найвільніші в СНД

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.05.2006 19:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=156

Україна зайняла перше місце серед країн Співдружності незалежних держав за дотриманням прав журналістів і забезпеченням свободи преси.

У доповіді американської правозахисної організації Freedom House зазначено, що в загальному списку з 194 країн Україна займає 113-і місце.

Країнами, де ЗМІ найбільш невільні, визнані Північна Корея, Туркменістан, Куба, Бірма і Лівія.

Перше місце в списку країн з вільною пресою займають Фінляндія й Ісландія. За ними йдуть Данія, Норвегія і Швеція, Бельгія, Люксембург, Нідерланди і Швейцарія, Ліхтенштейн і Нова Зеландія. На 17-му місці США. Росія - 158-ма.

При складанні списку враховувалися три основних критерії: законодавство про ЗМІ, політичні фактори й економічна ситуація в країні.

За даними Freedom House на сьогоднішній день у 73-х з 194 держав преса "вільна", у 54 країнах - "частково вільна", у 67 - "невільна".



Водночас в Узбекистані, Білорусі, Росії та Азербайджані погіршились умови роботи для ЗМІ - йдеться в щорічній доповіді сміжнародної організації "Репортери без кордонів".

"Уряди Узбекистану, Білорусі, Росії та Азербайджану посилили свої режими, боячись революцій, схожих на грузинську революцію 2003 року, "помаранчеву" в Україні у 2004 році і киргизьку у 2005 році", - наголошується в доповіді.

Організація звертає особливу увагу на "зачистку" незалежних видань у Білорусі напередодні президентських виборів. "У боротьбі проти незалежної преси використовувалися всі методи: невиправдано високі штрафи, заборона на видання і розповсюдження. Як наслідок, більшість ЗМІ припинила своє існування, як, приміром, відома газета "БДГ-деловая Газета". Крім того, деякі журналісти, і серед них, вихідці з Польщі, були засуджені до тюремних строків", - констатується в доповіді.

Експерти "Репортерів без кордонів" вважають, що в Росії збільшилася кількість фактів насильства щодо журналістів, а також зазначають, що інформація знаходиться під повним контролем Кремля. "У 2005 році двох журналістів було вбито, а третій дивом уникнув смерті після замаху. Через рік після вбивства головного редактора російської версії журналу Форбс Пола Хлєбникова, влада оголосила судовий процес у справі про його вбивство закритим і головним замовником злочину представили чеченського сепаратиста Хожі-Ахмет Нухаєва. Держава послідовно взяла під свій контроль усі телевізійні канали. Нині ж увага властей спрямована на ті видання друкованої преси, які залишилися ще незалежними виданнями, і які піддаються неприкритому тиску. Такий стан справ серйозно загрожує існуванню плюралізму у галузі інформації. І, нарешті, Чечня як і раніше залишається "чорною інформаційною дірою", в якій журналісти не можуть вільно працювати". - наголошується в доповіді.

На думку організації, в Узбекистані переслідування незалежних журналістів набули систематичного характеру, починаючи з кривавих подій в Андижані 13 травня 2005 року. "Міжнародні організації і ЗМІ офіційно звинуватили в причетності до підготовки повстання і багато з них, такі, як Інтерньюз, Бі-Бі-Сі, радіо "Свобода" були змушені закрити в Узбекистані свої представництва", - наголошується в документі. Експерти також констатують, що в Туркменістані "недержавна преса не існує, а доступ іноземних журналістів у країну вкрай обмежений".

Експерти відзначають збільшення фактів порушень свободи слова і в Азербайджані, пов"язані з проведенням парламентських виборів 6 листопада 2005 року.

На такому тлі організація особливо виділяє ситуацію зі свободою слова в Україні. "Президент Віктор Ющенко, обраний у січні 2005 року, здається, прихильніше ставиться до свободи преси, ніж його попередник Леонід Кучма. Були знайдені вбивці журналіста Георгія Гонгадзе, вбитого 16 вересня 2000 року. Вони постали перед судом на початку 2006 року. У той же час досі залишаються безкарними замовники цього жахливого злочину", - вважають експерти організації.

В середу, 3 травня, відзначається Міжнародний день свободи преси. Цього дня міжнародні організації традиційно будуть оприлюднювати результати моніторингу свободи ЗМІ в різних країнах. Зокрема, американська правозахисна організація Freedom House у своєму звіті "Свобода преси - 2006: Всесвітнє дослідження незалежності ЗМІ" констатувала поліпшення стану свободи слова в Україні в 2005 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.