Україна і ЄС домовилися про правила торгівлі у ЗВТ

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 24.10.2011 11:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15606

Україна домовилася з Євросоюзом про механізм застосування захисних заходів у двосторонній торгівлі чутливими для обох ринків товарами.

Про подробиці переговорів про створення зони вільної торгівлі з ЄС, які завершилися в четвер, пише "Комерсант-Україна", посилаючись на учасників української делегації.

Директор департаменту міжнародних економічних відносин Міністерства аграрної політики й продовольства Тарас Качка повідомив, що обсяг безмитного імпорту європейських автомобілів в Україну буде становити 45 тис. одиниць на рік.

Урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П’ятницький назвав цей рівень традиційним обсягом імпорту в базовому періоді 2005-2007 років.

"Якщо імпорт у будь-якому наступному році не буде досягати цього рівня, то ми, звісно, не будемо застосовувати жодних заходів. Якщо ж він буде перевищений, тоді буде застосовуватися ще один параметр – частка на ринку", - розповів чиновник сайту EUplus.

Починаючи з першого року роботи ЗВТ, частка автомобілів із ЄС становитиме 20% нашого ринку, а через 6 років вона підвищиться до 25%, уточнив "Комерсанту" Качка.

Це означає, що навіть у випадку зростання обсягу імпорту автомобілів із ЄС, наприклад, до 50 тис. одиниць захисні заходи у вигляді повернення 10%-го мита не будуть застосовуватися, якщо їх частка на ринку залишиться менше 20%.

"Але якщо частка буде перевищена, ми маємо право ввести мито в розмірі того, яке діє зараз. Правда, при цьому передбачена певна процедура консультацій, повідомлення. Це не буде спонтанним рішенням: скажімо, от сьогодні досягли якогось рівня, а завтра вводиться мито", - сказав П’ятницький.

"Звісно, якщо ми помітимо порушення в листопаді, то термін дії захисних заходів буде невеликий – близько місяця. Але в наступному році ми також проведемо розрахунки – і якщо знайдемо порушення, то знову застосуємо захисні заходи", - пояснив Качка.

У рамках СОТ Україна має зменшити експортне мито на насіння соняшника з 15% до 10%, а при торгівлі з ЄС відбудеться ще суттєвіше його зниження – протягом 15 років по 1 процентному пункту на рік (п. п.), до нуля.

Але якщо експорт у ЄС буде перевищувати певний обсяг, то ставка мита підвищиться до рівня, який застосовується у відносинах із СОТ.

"Для насіння соняшника граничний обсяг становить 100 тис. т на рік", - уточнив Качка.

По лому чорних металів ставка експортних мит також буде знижуватися на 1 п. п. на рік, однак без права застосування Україною додаткових захисних заходів.

При вирішенні суперечок у сфері енергетики буде застосовуватися класична схема з арбітрами. "Вони будуть засідати не півроку, а 50 днів. Саме рішення має бути виконане в найкоротший термін, бажане протягом 15 днів", - пояснив Качка.

Арбітраж не торкнеться питань грошових компенсацій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.