Українців в інтернеті дурять на гроші табун “троянців” та зваблива “Катя”

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 24.10.2011 12:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15608

Хакери, або комп’ютерні шахраї здатні спустошити ваш гаманець навіть на відстані. Усі, хто користуються комп’ютером, або мобільним телефоном є потенційними жертвами обману.

Трохи фантазії і навики програміста можна перетворити на злочинний бізнес. Віруси та троянські програми - перед ними беззахисні мільйони комп'ютерів та мобільних телефонів в Україні. Віртуальні шахраї змушують своїх жертв платити реальні гроші.

Україну захлиснула епідемія кіберзлочинності. Користувачів комп'ютерів стає все більше. Доступ в мережу інтернет надає безмежні можливості, а з ними - нові неприємності.

Комп'ютер-жертва вірусної атаки виглядає приблизно так: операційна система зависла, не працює клавіатура, мишка неактивна, а натомість - вимога сплатити штраф за перегляд дитячої порнографії.

Однак, як запевняють фіхівці, з просмотром порно це ніяк не пов'язано.

Аби розблокувати комп'ютери, люди змушені платити за допомогу фахівців, а більш досвідчені самостійно шукають поради в інтернеті. Для цього навіть існують спеціальні сайти.

Втім, окрім, прямих атак, шахраї вигадують пастки, в які користувачі потрапляють добровільно. Так звані фішінг-сайти - це сторінки, ідентичні оригінальним. Особливо часто здирники підробляють сайти платіжних систем.

Відмінність справжнього сайту від фальшивки полягає лише в одній латинській літері s. Так, у полі введення адреси ресурсу на фальшивій сторінці оплати рахунків перед назвою стоїть звичне всім http://. Тоді як справжні сайти для переказів грошей завжди використовують зашифровану лінію передачі данних - в кінці абревіатури http обов'язково повинна стояти літера s. Тобто виглядатиме це так: https://.

"Будь-яка сторінка, яка вимагає конфіденційні данні - логін, пароль, номер картки - вона обовязково буде зашифрованою згідно вимог безпеки", - консультує експерт.

Грізний вірус "троян" здатний влізти у саме серце вашого мобільного пристрою. І далі алгоритм дій визначаєте вже не ви. Вірус самостійно розсилає від вашого імені платні смс-повідомлення, або здійснює дзвінки закордон.

"Троян" діє під прикриттям різноманітних піратських програм. Це можуть бути ігри або інше програмне забезпечення.

Кількість загроз для користувачів мобільних пристроїв в Україні стрімко зростає. Вже гарцює цілий табун "троянців". Хакери винайшли вже 465 способів вкрасти у вас гроші.

Один з найнебезпечніших вірусв порграмісти назвали ніжним ім'ям Катя. У цьому разі до вас надходить смс з прохання привітати Катю. Це явище називається соціальна інженерія - коли хакери грають на людських слабкостях.

Легковажний флірт у кіберпросторі завдав великих збитків сотням українців. "Катя" - навпаки казково розбагатіла. Сумарний дохід шахраїв за оцінкою фахівців складає десятки мільйонів гривень на місяць. Таку ціну платить кожен з нас за плоди технічної ревлюції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.