Європарламент пішов на принцип: Тимошенко має бути на свободі і активним суб’єктом політичного життя

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 25.10.2011 19:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15629

Європарламент планує зажадати від офіційного Києва забезпечити колишньому прем’єр-міністру Юлії Тимошенко право на участь в політичному житті України зараз і на виборах.

Про це йдеться в підготовленому спільно всіма депутатськими групами Європарламенту проекті резолюції, текст якого має в своєму розпорядженні УНІАН.

«(Європарламент – УНІАН) наполягає на тому, що Тимошенко має бути дозволено користуватися її правом на повну участь в політичному процесі як зараз, так і під час майбутніх виборів в Україні», - говориться в проекті резолюції.

Крім того, євродепутати планують закликати Київ до здійснення чесного апеляційного процесу для Тимошенко.

Також планується висловити співчуття у зв'язку з тим, що судовий вирок Тимошенко є порушенням прав людини. При цьому в проекті зазначається, що норми законодавства, застосовані до колишнього прем'єр-міністра, збереглися в Кримінальному кодексі ще з радянських часів.

У документі також зазначається, що відсутність реакції влади на занепокоєння справою Тимошенко в Європі може найнегативнішим чином вплинути на укладення угоди про асоціацію з Україною. Хоча при цьому Європарламент готовий одночасно вітати прогрес на переговорах про угоду про зону вільної торгівлі, що має стати частиною загальної угоди про асоціацію.

У проекті резолюції також висловлюється стурбованість утриманням в ув'язненні колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка і повідомленнями про скорочення медіа-свобод в Україні.

Як повідомлялося раніше, проект доповіді буде винесено на голосування в сесійному залі Європарламенту 27 жовтня.

Європарламент провів обговорення ситуації в Україні 12 жовтня – наступного дня після того, як було виголошено вирок Тимошенко.

У дебатах Європарламенту тоді взяла участь Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.