Лохотрон стартував з проекту виборчого закону

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.10.2011 10:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15632

Представники парламентської більшості підготували низку змін до проекту закону про вибори народних депутатів, який пройшов експертизу у Венеціанській комісії.

Про це пише видання КоммерсантЪ-Украина в статті "Большинство обвинили в поправке".

Про те, що проект закону "Про вибори народних депутатів", внесений до парламенту представниками більшості і зареєстрований за № 9265-1, відрізняється від аналогічного документа, що пройшов експертизу у Венеціанській комісії, заявив голова комітету виборців України Олександр Черненко.

"Це не зовсім однакові законопроекти. На 90% вони ідентичні. Але є кілька норм, які Венеціанська комісія не розглядала", - сказав Черненко. Зокрема, глава КВУ звернув увагу, що в законопроекті з'явилася норма про два попередження, які може отримати кандидат-мажоритарник, а також про те, що після третього попередження у виборчій комісії виникають підстави для скасування реєстрації кандидата.

Газета зазначає, що, крім уже внесених доповнень, народні депутати погодили ще низку нововведень. Зокрема, планується дозволити кандидатам у депутати одночасно балотуватися за партійними списками і за мажоритарними округами.

"Є й інші нововведення. На бюлетенях пропонується не друкувати номер виборчої дільниці - це означає, що з'явиться можливість фальсифікувати вибори, перекидаючи їх з однієї дільниці на іншу", - заявив представник фракції НУ-НС Юрій Ключковський.

Водночас, представники більшості заявили, що не мають наміру узгоджувати свої правки з європейськими експертами. "Європейцям абсолютно незрозумілі тонкощі нашого законодавства", - заявив народний депутат про ПР Олександр Черноморов. Він додав, що відмінність внесених до законопроекту нових норм обумовлена наміром більшості "зняти протиріччя при його обговоренні".

Як повідомлялося, Венеціанська комісія зробила низку зауважень щодо проекту закону про вибори народних депутатів, представленого більшістю. Комітет виборців України вважає, що мажоритарно-пропорційна виборча система при її застосуванні в реаліях української політики спотворює волевиявлення виборців.

З критикою законопроекту більшості виступив також заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера, який попередив, що у разі підвищення прохідного бар'єру на виборах з 3% до 5% обрати своїх депутатів до Верховної Ради зможуть лише 60% українців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.