Суто комуністичними методами українців можуть залишити без іномарок

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 26.10.2011 12:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15635

Запуск держпрограми розвитку легкового автомобілебудування в Україні негативно позначиться на бізнесі імпортерів авто. Якщо це станеться, багатьом доведеться замислитись над тим, чи варто зберігати свій бізнес в Україні.

Про це говорить гендиректор ДП "АВТО Інтернешнл" (імпортер Mazda, Suzuki) Олена Дуніна, пише Комерсант-Україна.

"Пільги, про які йдеться, будуть надані за рахунок простих громадян, а ціни зростуть на 30-35%. Це може вплинути і на вартість сервісних послуг. Але я вірю, що Україна як член СОТ не зможе ввести ці мита, тому що ми підписували угоду про 10% імпортне мито. А аргументів у нашої країни для його збільшення немає. Тому що імпорт не загрожує національній безпеці. Крім того, у нас немає такого автомобільного буму, який був у 2008 році", - відзначає фахівець.

Нагадаємо, проектом держпрограми розвитку легкового автомобілебудування в Україні до 2020 року передбачається збільшення обсягів виробництва автівок більш ніж у 8 разів - з 84 тис. у 2010 році до 728 тис. в 2020 році, і експорту автомобілів у 9,5 разів - з 33 тис. до 312 тис.

Частка автомобілів вітчизняного виробництва до кінця реалізації програми повинна досягти 70% проти 33% в 2010 році, виробничі потужності - зрости з 400 тис. до 1,19 млн автомобілів на рік, а локалізація виробництва - з 26% до 55%.

Досягти таких результатів планується за рахунок створення сприятливих умов для інвестування в галузь. Зокрема, вітчизняні автозбиральники пропонують збільшити ввізне мито на автомобілі з нинішніх 10% до 30%.

При цьому пропонується скасувати мито на імпорт обладнання для виробництва автомобілів, ввести нульову ставку ПДВ на імпорт обладнання для автопрому, ввести часткову компенсацію (до 10 %) процентної ставки за банківськими кредитами, що видаються на організацію виробництва нових автомобілів, скасувати податок на прибуток для новостворених автопідприємств за умови, що цей прибуток реінвестується протягом п'яти років.

Запропоновані заходи активно підтримують вітчизняні автозбиральники, які фактично не виробляють нові авто, а ведуть великовузлову збірку машин.

З одного боку, запланована програма повністю відповідає планам Кабміну. В уряді таки хочуть відновити 25% митну ставку, що діяла до вступу України до СОТ. Прийняття такого рішення можливе вже наступного тижня - 28 жовтня Федерація роботодавців завершує прийом пропозицій від своїх членів щодо перегляду митних ставок і передає їх уряду.

З іншого боку, Україна погодилася на те, що в разі підписання договору про зону вільної торгівлі з ЄС обсяг безмитного ввезення європейських автомобілів повинен скласти 45 тис. одиниць на рік і може бути збільшений у разі зростання ринку.

Проти заходів щодо захисту ринку, запропонованих у концепції, різко виступив основний парламентер України з СОТ і Євросоюзом, урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький.

За його словами треба не мита підвищувати, що лише негативно вплине на бюджет і купівельну спроможність населення, а проводити зустрічі з найбільшими виробниками автомобілів, зокрема з Євросоюзу. І доводити, переконувати, що Україна може бути частиною глобальної автоіндустрії.

Нагадаємо, через можливе введення спецмит на іномарки, в Україні попит на автомобілі втановив черговий рекорд.

Так у вересні населення купило 21,2 тис. автомобілів, що на 43% більше, ніж у вересні 2010 року, і дещо більше, ніж у серпні поточного року.

Від “Аратти”: по суті, під гаслом захисту вітчизняного виробника впроваджується суто комуністична ізоляціоністська політика.

Адже не є таємницею, що за роки існування СРСР "потужний" автопром не спромігся створити жодного радянського автомобіля. Все те, що випускалося з конвеєрів радянських автогігінтів - було поганими копіями застарілих іномарок.

Українська влада за двадцять років незалежності не спромоглася вкласти в створення ексклюзивного українського автомобіля жодної копійки, при тому, що ті, хто збирає умовно якісні і не нові моделі іномарок на території України - заробили неабиякі мільойни. А відтак виникає питання: в чому саме полягає "захист вітчизняного виробника"? У масовій закупівлі комплектуючих застарілих іномарок і тих самих іноземних виробників? Інакше кажучи - у перетворенні України у такий собі ринок для неліквідів іноземних автогігантів. При тому, держава свято береже совкову традицію: автомобіль - це розкіш, а не засоб пересування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.