Президент Ющенко знайшов суттєвий недолік бюджету

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 4.12.2006 20:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1564

Президент Віктор Ющенко назвав недоліком проекту бюджету неадекватний розрахунок прожиткового мінімуму.

Він нагадав, що у 2005 р. мінімальні пенсії вперше зрівнялися з прожитковим мінімумом, повідомляє прес-служба Президента.

Віктор Ющенко нагадав, що сьогодні мінімальна пенсія приблизно на 20 грн менша за прожитковий мінімум. "Це значна цифра, якщо мати на увазі, що в Україні проживають 12 млн. пенсіонерів", – сказав він. Наступного року ситуація, згідно з проектом бюджету, лише ускладниться.

"При прожитковому мінімумі, який обчислено на рівні 434 грн, до бюджету закладено розрахунковий прожитковий мінімум на рівні 395 грн. Іншими словами, з таким підходом 39 грн. щомісячно забирається в кожного пенсіонера", – відзначив Президент.

Як наслідок, зменшуються соціальні виплати іншим соціально вразливим категоріям населення. "Я хотів би наголосити на цьому і довести до уряду та інших сторін, які працюють над бюджетом, – до третього читання обов"язково врахувати цю позицію. Це та річ, на яку я обов'язково зверну увагу при підписанні цього документа", – сказав Президент.

Ющенко наголосив, що не підпише бюджет 2007 р., якщо там не буде враховано зазначених позицій щодо мінімального прожиткового мінімуму та його повного забезпечення в розрахунках з пенсіонерами та іншими соціальними категоріями.

В той же час, глава держави назвав позитивним моментом, що податкові питання виділено з тіла бюджету в окремі законопроекти, як це і передбачено національним законодавством. "Можливо, ми вперше демонструємо, що податкове законодавство в нас стабільне і не підлягає впливу бюджету наступного року", – сказав Ющенко, повідомляє прес-служба Президента.

З тіла бюджету в інший законопроект також винесено всі питання, що стосуються приватизаційних процесів. Президент позитивно відзначив той факт, що до переліку об'єктів приватизації 2007 р. за його наполяганням було включено ряд інвестиційно привабливих об'єктів з хорошими на сьогодні активами. Це, зокрема, "Укртелеком", Одеський припортовий завод.

На сьогодні завершено дискусію щодо відновлення вільних економічних зон, які потрібні Україні, однак практика, яка була до 2005 р., свідчила, що через ці зони, як правило, проводилося багато тіньових схем. "Потрібно зробити висновки з роботи цих зон, змінити законодавство і потім приймати рішення по суті щодо організації тієї чи іншої вільної економічної зони", – зазначив В. Ющенко. Це питання буде винесене за бюджетного процесу і по кожній зоні Верховна Рада прийматиме окремий закон.

"Великим порозумінням" Президент назвав домовленість з урядом вилучити із законопроекту про бюджет 2007 р. механізм урядових гарантій. Він передбачав гарантій на загальну суму близько 17,5 млрд грн.

Проект держбюджету передбачає суттєве збільшення фінансування на понад 80 млн грн. суддівської системи, змінено логіку інвестиційних видатків, на космос і авіацію виділено 423 млн грн.

Збільшилася підтримка промисловості (наприклад, на статтю відшкодування відсоткових ставок виділено 274 млн грн). На 6,4 млрд грн збільшено субвенції місцевим бюджетам. Говорячи про підтримку малого і середнього бізнесу, Президент наголосив, що на компенсаційні програми виділено близько 27 млн грн.

Проект бюджету передбачає кошти на придбання гамма-ножа, будівництво льодових палаців у Києві, Львові, Харкові та Донецьку, завершення будівництва виставкового центру в Києві, будівництво меморіального комплексу, який увічнить пам'ять жертв Голодомору 1932-33 рр. та інші соціальні й гуманітарні проекти.

Глава держави нагадав, що, починаючи з 2005 р., найбільша ставка в соціальному забезпеченні була зроблена на найбільш вразливі категорії населення, зокрема, інвалідів та пенсіонерів. У 2005 р. мінімальна зарплата зросла на рекордну суму – 40%, у 2006 р. – на 20%, а бюджет на наступний рік передбачає лише 12,5%.

В. Ющенко відзначив, що цей приріст відповідає очікуваним темпам інфляції в 2007 р., відтак про реальний приріст зарплат "очевидно, не доводиться говорити".

Як повідомлялося раніше, в парламенті сьогодні зареєстрований урядовий законопроект про держбюджет України-2007 (№2000). Очікується, що законопроект буде розглянуто в другому читанні 6 грудня 2006 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.