ГПУ зацікавилася газовими боржниками. Борги астрономічні, ефект - мізерний

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.10.2011 15:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15640

Органами прокуратури проводяться перевірки газопостачальних компаній, підприємств теплокомуненерго та житлово-комунального господарства з питань додержання законодавства щодо розрахунків за спожитий природний газ.

Про це повідомляє відділ зв’язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України.

За даними НАК «Нафтогаз України» загальна заборгованість усіх категорій споживачів за останню декаду збільшилась за рахунок зменшення рівня розрахунків майже на 1,5 млрд.грн. і станом на 10 жовтня 2011 року становить 22 млрд. грн.

Борг за газ, спожитий у 2010 році, становить 5,8 млрд. грн, у 2011 році – 9 млрд. грн.

Найбільшими боржниками за природний газ є споживачі (усі категорії) Донецької області – 3 млрд. грн, Дніпропетровської – 2,7 млрд. грн, Харківської – 2,6 млрд. грн, Луганської – 2 млрд. грн, Рівненської – 1,8 млрд. грн, м. Київ – 1,6 млрд. грн.

Борги за спожитий у 2011 році газ становлять у Донецькій області - 1,7 млрд. грн, м.Києві – 1,3 млрд. грн, Дніпропетровській області – 1,1 млрд. грн, Харківській – 873 млн. грн, Луганській – 685 млн. грн,

Дещо збільшились (на 100 млн. грн.) борги за спожитий природний газ підприємств комунальної теплоенергетики та житлово-комунального господарства, які становлять 11 млрд. грн.

За дорученням Генеральної прокуратури України органами прокуратури проводяться перевірки газопостачальних компаній, підприємств теплокомуненерго та житлово-комунального господарства з питань додержання законодавства щодо розрахунків за спожитий природний газ.

За результатами перевірок поточного року порушено 39 кримінальних справ, до суду скеровано 14 кримінальних справ, внесено 1907 приписів та подань, до відповідності притягнуто 395 посадових осіб, у тому числі 73 – органів контролю, відшкодовано 771,2 млн. гривень.

Для прикладу, прокуратурою Дніпропетровської області у жовтні 2011 року внесено 7 приписів, які розглянуто та задоволено. За вказаними документами реагування відшкодовано 51,4 млн.грн.

Крім того, упродовж поточного року органами прокуратури з метою захисту інтересів держави в паливно-енергетичній сфері до судів пред’явлено 524 позови про стягнення заборгованості за спожитий природний газ на загальну суму 415,1 млн. грн. Сума, на яку задоволено позови, склала 279,4 млн. грн., добровільно відшкодовано 5,1 млн. грн., реально виконано судових рішень на суму 113,2 млн.грн.

Так, господарським судом м.Києва задоволено позови заступника прокурора Дніпровського району м.Києва про стягнення з закритого акціонерного товариства на користь ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» заборгованості за спожитий природний газ на суму 65,8 млн. грн.

Крім того, за позовом прокурора м.Донецька судом стягнуто з Комунального комерційного підприємства Донецької міської ради заборгованість за газ у сумі 65,7 млн.грн.

Також, за позовом заступника прокурора Чернігівської області судом на користь ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» стягнуто з ВАТ «Облтеплокомуненерго» заборгованість за спожитий газ на суму 27 млн.грн.

У вересні поточного року Смілянською міжрайонною прокуратурою до господарського суду Черкаської області заявлено позов про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю заборгованості за спожитий природний газ у сумі 2 млн. грн.

Окрім цього, прокуратурою Шевченківського району м. Львова до господарського суду Львівської області заявлено 2 позови в інтересах ПАТ «Львівгаз» до квартино-експлуатаційного відділу м.Львова та комерційної структури про стягнення заборгованості за спожитий природний газ на загальну суму 3,9 млн.грн.

Усього упродовж вересня поточного року судами задоволено позовів прокурорів про стягнення заборгованості за спожитий природний газ на загальну суму 47,6 млн.грн. Реально виконано судових рішень на суму 25 млн.грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.