Вчені створили унікальну вакцину проти карієсу

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 26.10.2011 17:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15645

Вченим вдалося створити ефективну вакцину проти карієсу, складену з ДНК і білка двох різних бактерій.

Відомо, що причиною карієсу є бактерії. Вони колонізують порожнину рота і в процесі життєдіяльності виділяють речовини, що руйнують зубну емаль.

Зазвичай патогенні мікроорганізми зустрічають з нашого боку імунний відсіч, причому діяльність імунітету не обмежується виключно кров'ю: у слині, наприклад, теж присутні антитіла-захисники.

У певний момент вченим прийшла в голову ідея, що імунітет можна натренувати проти карієсу (так само, як ми тренуємо його проти звичайних інфекцій) за допомогою вакцинації.

Для боротьби з карієсними бактеріями була обрана ДНК-вакцина. Суть її в тому, що в організм вводиться не білок патогенного мікроорганізму, а його ДНК.

Ця ДНК проникає в клітини, транспортується в ядро ​​і служить матрицею для синтезу бактеріального або вірусного білка.

Останній виставляється на зовнішній мембрані, де його можуть побачити імунні клітини і "розім'ятися" на ньому, щоб під час появу цього патогенного мікроорганізму імунітет був готовий до зустрічі.

Такі вакцини вважаються більш дешевими і "довготривалими", але, на жаль, не завжди демонструють високу імуногенність.

За словами медиків, у таком разі імунітет не дуже старанно "навчається" у ДНК-вакцини, слабо відповідає на появу патогену тощо.

Але дослідники "допомогли" імунній системі, ввівши до складу вакцини білок джгутиків бактерії з роду сальмонел.

Сама вакцина при цьому містила фрагмент ДНК Streptococcus mutans, одного з основних видів бактерій, які викликають карієс.

ДНК від стрептокока і білок від сальмонели через ніс вводилися лабораторним гризунам, після чого у тварин перевіряли рівень імуноглобулінів G в сироватці крові та секреторних імуноглобулінів А в слині.

Після проведених досліджень вчені з’ясували, що рівень імунних білків і в крові, і в слині підвищувався, але, що важливіше, при цьому гальмується ріст колоній Streptococcus mutans на зубній емалі.

Зуби вакцинованих тварин були краще захищені від карієсу. Ключем до успіху дослідники вважають подвійний характер вакцини: білок від однієї бактерії стимулював імунітет гостріше реагувати на білок іншої бактерії, записаний у ДНК.

Науковці сподіваються, що після випробовування на тваринах, успіх вакцини підтвердиться і в клінічних випробовуваннях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.