30 жовтня Україна відмінить дію «літнього часу»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.10.2011 17:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15646

30 жовтня о 4.00 за київським часом в Україні відміняється дія “літнього часу” переведенням годинникової стрілки на одну годину назад.

Часові пояси

Про це нагадує Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики, повідомляє УНІАН.

Перехід на “зимовий час” (а точніше, з наукової точки зору, - повернення до “стандартного”, поясного часу) в останню неділю жовтня здійснюється відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 13 травня 1996 року № 509 «Про порядок обчислення часу на території України», зазначають у Держспоживстандарті.

Як повідомляв УНІАН, уперше «літній» порядок обчислення часу був запроваджений в Англії в 1908 році для економії і раціональнішого розподілу електроенергії впродовж доби. Перехід на літній час і назад регулярно здійснювався в СРСР з 1981 року. Нині на «літній» час переходять у понад 110 країнах світу.

“Зимовий” час

Дуже часто у засобах масової інформації можна зустріти фразу “перехід на зимовий час”, під якою слід розуміти щорічне повернення до стандартного часу. Таке формулювання вживається дуже часто, але воно є не зовсім точним. Правильніше називати цей час “стандартним”; як правило, він є більш географічно виправданим для даної місцевості, ніж літній час.

А “зимовий час” — поняття окреме. Воно передбачає переведення стрілки годинника восени на годину назад відносно стандартного часу з обов'язковим поверненням навесні.

У червні 2011 року Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ підписав указ про скасування “зимового” часу на території РФ.

Відразу після цього і в Україні почали лунати пропозиції про скасування переходу на літній та зимовий час. І 20 вересня 2011 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про зміну порядку обчислення часу на території України», якою установила з 27 березня 2011 року на території України час другого часового поясу з додаванням однієї години. Таким чином, було скасовано щорічне переведення годинників на «зимовий» та «літній» час.

Новації у порядку обчислення часу, прийняті Верховною Радою, викликали значний резонанс у суспільстві та в середовищі науковців, бо таке рішення не було узгоджене з фахівцями. Зокрема, науковці стверджували, що рішення Верховної Ради не відповідає міжнародним правилам обчислення часу і фактично запроваджує в Україні час третього часового поясу, що суперечить фізико-географічному розташуванню нашої держави та нормам, що діють у більшості країн світу.

Після багатьох звернень науковців та обурення громадян ВР відмінила постанову «Про зміну порядку обчислення часу на території України». Тобто, в Україні було збережено перехід восени на стандартний, поясний, час.

Чи перейде Україна навесні наступного року на літній час, скасування якого пропонують науковці та народні депутати, що нарешті почали дослухатися до представників науки, лишається відкритим питанням.

Як ми повідомляли, депутат Верховної Ради, член фракції Партії Регіонів Вадим Колесніченко пропонує парламенту прийняти постанову про перехід на зимовий час і скасувати постанову від 20 вересня.

Депутат зареєстрував проект постанови № 9287-1 “Про встановлення порядку вираховування часу на території України”.

Проектом пропонується встановити, що на території України діє час другого часового поясу міжнародної системи часових поясів протягом усього календарного року без переведення годинників на зимовий і літній час.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.