Влада готує підгрунття для здачі українського газового ринку Росії?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.10.2011 10:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15651

Підготовка до приватизації облгазів триває. До 11 листопада «Нафтогаз» має передати Фонду держмайна для подальшої приватизації пакети акцій 48 регіональних газопостачальних компаній.

Проте, на думку експертів, умови, на яких проводитиметься приватизація, роблять беззмістовною участь у конкурсах широкого кола інвесторів і виписані, фактично, під одного учасника, Дмитра Фірташа.

Регіональні газорозподільні компанії відіграють ключову роль у схемі постачання газу кінцевим споживачам. Хоча облгази не володіють газорозподільними мережами, вони повністю контролюють фінансові потоки. До переліку газорозподільних підприємств, які будуть приватизуватися, увійшли пакети акції 25 облгазів, «Севастопольгазу» та низка газопостачальних компаній у районних центрах та великих містах.

Нинішні умови приватизації облгазів виписані так, що зацікавленість у цьому може виникнути у дуже обмеженого кола покупців, зазначає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. Згідно із рішенням Кабінету Міністрів, мають бути продані лише міноритарні пакети акцій, які не дають змоги потенційним власникам впливати на діяльність компанії та її менеджмент.

Під кого приватизують облгази?

«Вони виписані під дуже обмежене коло власників, що мають контроль над обгазами, – говорить Марунич. – Найбільшими гравцями цього ринку є структури, пов’язані з Дмитром Фірташем. Він навіть публічно заявляв неодноразово, що контролює дві третини ринку газопостачання у сегменті обгазів та міськгазів. Тож, найбільшу вигоду від такої схеми приватизації отримають структури близькі до Фірташа».

Приватизація облгазів за нинішньою схемою дозволить Дмитру Фірташу отримати мажоритарні пакети в газорозподільних компаніях, де він зараз має міноритарні. Дмитро Марунич зазначає, що це робиться задля створення вертикально-інтегрованого холдингу.

«Він має компанію «Укргазенерго», звідки з числа акціонерів вже викинули «Нафтогаз», – зазначає експерт. – Ця компанія має ліцензії на постачання, вона може відновити контракти на закупівлю імпортного газу. Якщо це дійсно станеться, і Фірташ отримає реальний контроль над суттєвою часткою ринку газорозподілення, то це вже буде вертикально-інтегрована компанія, від закупки або імпортного, внутрішньо українського газу – до постачання кінцевому споживачу».

«Газпром» зайде через Фірташа

До того ж, на думку Марунича, потім ця компанія може бути продана, наприклад, «Газпрому» чи наближеній до нього структурі. Такого варіанту не виключає і колишній радник президента з енергетичних питань Богдан Соколовський.

«Без сумніву, Росія має інтерес до контролю українського газового ринку. Якщо, власне, воно розглядається у такому ключі, то Україні це невигідно. Контроль газового ринку зарубіжною, а тим більше російською, завжди є небажаним», – коментує Богдан Соколовський.

Наразі ж українсько-російські газові переговори тривають. Прем’єр Микола Азаров заявляв, що в обмін на здешевлення газу Київ готовий іти на суттєві поступки Москві. Деякі оглядачі припускають, що обглази можуть бути частиною пакету цих домовленостей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.