Влада фактично позбавляє Луценка конституційного права на медичну допомогу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.10.2011 13:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15655

Юрій Луценко вже не може навіть заснути без знеболюючих, натомість повноцінної медичної допомоги його фактично позбавили.

На початку судового засідання Печерського суду захисник Ірина Луценко звернулася до судді Вовка із клопотанням про надання дозволу на щоденне вивезення Юрія Луценка до стаціонару для належного лікування, зважаючи на погіршення стану його здоров’я, повідомляє прес-служба «Народної самооборони».

Перед допитом свідків адвокат Олексій Баганець також заявив клопотання, в якому просить суд дозволити фахівцям Міністерства охорони здоров'я провести лікування його підзахисного. Він нагадав, що останнє медичне обстеження проводилося місяць тому і з того часу стан здоров'я Луценка тільки погіршується.

Адвокат Ігор Фомін зауважив, що керівництво СІЗО вважає, що рішення про лікування Луценка має ґрунтуватися на рішенні суду, і без нього працівники СІЗО не можуть нікуди вивезти Луценка.

«Це клопотання не з питання винуватості чи невинуватості, а питання здоров’я Юрія Луценка. Як він може захищати свої права, будучи хворою людиною?», - сказав адвокат.

«Я пропоную або лікувати, або припинити балачки, що хтось збирається мене лікувати... Я не потребую діагностування та створення іншої видимості піклування про моє здоров’я», - заявив екс-міністр і наголосив, що потребує лікування, а не нового обстеження.

«У зв'язку з тим, що я випив все, що мені було прописано, я відчуваю себе гірше, ніж було. Я засинаю тільки після знеболюючого», - заявив Луценко, звертаючись до суду.

Прокуратура ж вважає, що дане рішення в не компетенції суду.

«Адміністрація СІЗО повинна звертатися до суду з таким клопотанням. Це не в компетенції суду вирішувати такі питання», - сказав прокурор Лобань.

Суд видалився у нарадчу кімнату для прийняття окремої ухвали щодо клопотання сторони захисту про надання медичної допомоги та лікування Луценку.

«Це якесь замкнене коло», - сказав Юрій Луценко, коментуючи факт ненадання йому дозволу на лікування. – «Суд киває на СІЗО, а СІЗО – на суд».

«Все, що у мене є при собі - це таблетки баралгіна», - сказав Юрій Луценко і зазначив, що навіть ці таблетки заберуть після такої заяви, оскільки вони заборонені в СІЗО.

«Я хочу дочекатися вироку по своїй справі живим», - заявив Юрій Луценко.

Після 30-хвилинної наради суд ухвалив: звернути увагу керівництва Київського СІЗО № 13 та управління Департаменту виконання покарань щодо наявності тяжких хвороб у підсудного Юрія Луценка, які необхідно лікувати, та повідомити про це суд не пізніше одного місяця з дня винесення рішення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.