Більшість старовинних замків Тернопільщини - в жахливому стані

Автор/джерело -  © 5 канал



Дата публiкацiї - 5.12.2006 10:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1566

В управлінні туризму Тернопільської ОДА хочуть налагодити систему збереження історичної архітектури шляхом залучення до відродження пам'яток місцевих підприємців.

Чортківський замок

Лише руїни залишились від замку 17-го століття у місті Чортків на Тернопільщині. Щоправда, любителі старовини ще можуть побачити загальні обриси споруди. Кілька століть тому це була міцно укріплена фортеця, з п'ятьма вежами на кутах. У дворі були палац та господАрський корпус, а зовнішні стіни використовувалися як оборонні мури. Товщина замкових стін сягала метра, висота становила від 6-ти до 12-ти метрів. Фортеця пам'ятає і визвольну війну під проводом Богдана Хмельницького, і захоплення цих земель турками.

Досі тут збереглись унікальні підземні ходи, що пролягають на кілометри. Нині ж ця споруда завалена сміттям і занедбана. Єдине, що нагадує про її унікальність - це табличка “пам'ятка архітектури, охороняється державою, пошкодження карається законом.” Сюди лише час від часу навідуються місцеві жителі. Ванджалізм людей непокоїть місцеву владу.

Віктор Шепета, депутат облради:
"Такє ставлення, тобто засмічення, просто так сказати тут проводяться і можна сказати м'яким словом п'янки по вихідних молодими людьми. Тобто сприймається це не як туристична пам”ятка, а якєсь забуте, покинуте- і його треба вже донищити."

На Тернопільщині було понад 150 замків. Нині залишилося 34. Більшість - у жахливому стані, подекуди зберігся лише фундамент. Багато країн поповнюють свій бюджет саме за рахунок уцілілих пам’яток історії, говорить начальник управління з питань туризму тернопільської облдержадміністрації Михайло Лисевич. І додає - "у нас же фактично нічого не робиться у сфері інвестування туризму. Тож до відродження пам'яток архітектури необхідно залучати підприємців".

Михайло Лисевич, начальник управління з питань туризму тернопільської ОДА:
"Не потрібно боятися передати замки у приватні руки, або принаймні в довгострокову аренду. Іншого виходу немає. Ви самі розумієте, що в державі немає стільки грошей, щоб вкласти мільйони доларів в їх реставрацію."

Ледь не єдиний замок, на реставрацію якого у держави віднайшлись кошти – Збаразький.
Коли під стіни міста 1474-го року підійшла татарська орда, захисники Збаража згоріли разом із фортецею - але не підкорилися. У ХХ столітті, після двох світових воєн, від замку лишилися лише уламки. Із замкового каміння зводили ферми, палац був відданий піонерській організації. І тільки в 1994 році було уиворено історико-архітектурний заповідник. Нині тут доволі активно ведеться реконструкція. Ось уже два роки каменяр Іван Камінець укріплює стіни Збаразького замку.

Іван Камінець, реконструктор:
"Ось бачите, вже найшли діру, вже лізли туди - може щось лишилось в тій дірці, тут все цікаво, старовинність вся цікава. То ж історія, то ж наше коріння, ми повинні знати, що було колись."

Скільки ще вестиметься реконструкція - невідомо. Головне, кажуть будівельники, що цей замок незабаром заговорить новою мовою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.