Українські журналісти проти нової форми цензури

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.10.2011 19:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15663

Сьогодні українські журналісти виступили з заявою проти прийняття закону «Про захист суспільної моралі», який вважають формою цензури.

Ми надаємо текст заяви журналістського руху організації «Стоп цензурі» без змін та коментарів:

Ми, українські журналісти, висловлюємо рішучий протест проти законопроекту «Про захист суспільної моралі», який Верховна Рада прийняла у першому читанні 14 жовтня.

В результаті прийняття цього законопроекту в Україні може з’явитись надзвичайно сильний інструмент цензури. Під приводом захисту суспільної моралі у законопроекті подаються технології, за якими можна буде закрити фактично будь-який український ЗМІ та он-лайн ресурс, а також обмежити доступ українських користувачів до зарубіжних веб-сайтів.

Крім того, правила, що нав’язуються цим законопроектом, і досить суттєві санкції, передбачені в ньому, є неприпустимими для демократичних країн. Якщо закон буде ухвалено, це матиме серйозні наслідки для свободи слова в Україні, і остаточно поставить її на один щабель з такими країнами, як Білорусь чи Казахстан.

Ми протестуємо проти цього законопроекту, прийняття якого означатиме створення на законодавчому рівні органу контролю над ЗМІ, що зможе дуже легко використовуватись для тиску, цензури, репресій, а також для обмеження конституційного права громадян на свободу слова і інформацію.

Водночас ми вимагаємо уважніше ставитись до виконання своїх обов’язків уповноважених на те існуючих органів влади щодо забезпечення захисту неповнолітніх від поширення реклами алкоголю та тютюнових виробів, захисту від втягнення до проституції та дитячої порнографії, пропаганди насильства та жорстокості тощо.

Ми закликаємо колег – українських журналістів – приєднатися до протесту щодо цього нового цензурного інструменту та максимально широкого висвітлення цієї теми та її можливих наслідків. Тільки наша спільна і рішуча реакція може попередити впровадження цього потужного інструменту контролю над ЗМІ.

Ми також звертаємось до народних депутатів з проханням не голосувати за цей законопроект. Мораль не повинна стати інструментом цензури та обмеження конституційного права на свободу слова та свободу вираження.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.