Собіратєлі зємєль. Білорусь іде в “Євразійський союз”

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.10.2011 21:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15667

Білоруський прем’єр Михайло Мясникович виступив з ініціативою про презентацію можливостей Єдиного економічного простору Росії, Казахстану та Білорусі у провідних столицях світу.

За його словами, Митний союз та ЄЕП стають етапами формування «нових центрів притягання світової економіки».

Білорусь входить до Митного союзу з Росією та Казахстаном від 2010 року, а з 1 січня 2012 року має стати частиною Єдиного економічного простору (ЄЕП) цих пострадянських країн. Цей ЄЕП, за обіцянками лідерів трьох держав, невдовзі буде перетворено на противагу ЄС у «Євразійський союз».

Шлях Білорусі до Митного союзу був складним, офіційний Мінськ довго опирався натиску Москви й шукав якихось пільг із російського боку. Перш за все Мінськ мав надію, що у Митному союзі та ЄЕП Білорусь отримає енергоносії за внутрішніми російськими цінами. Але цього не сталося. Білорусі лише обіцяно «інтеграційну знижку» в ціні на газ на 2012 рік. До позитиву слід віднести те, що від 2010 року так званих «торговельних війн» Білорусі з Росією вже не було, тепер білоруським виробникам можна продавати свої товари у рамках Митного союзу без особливих обмежень.

Перші протиріччя Митного союзу

А ось пересічні білоруси постраждали від того, що довелося перейти на російські митні правила, в тому числі щодо імпорту автомобілів, – таким чином час дешевих машин з Європи для білорусів минув 1 липня цього року.

Тепер багато економічних питань уже вирішує комісія Митного союзу. І білоруси все частіше бачать, що вирішуються вони не на їхню користь. Виникли перші суперечки. З іншого боку, ринкові стандарти в Росії та Казахстані набагато вищі, ніж у Білорусі, тому перехід на них для білоруської економіки є певним ліберальним кроком, наприклад, очікується, що цього року в Білорусі будуть знижені податки на прибуток та додану вартість.

Лукашенко підтримує ідеї Путіна

Ідеї створення Єдиного економічного простору та «Євразійського союзу» належать російському прем’єрові Володимиру Путіну, вони навіть стали його передвиборним гаслом.

У Білорусі ставлення до цих ідей суперечливе. З офіційного боку, публічно ці пропозиції мають повну підтримку, президент Білорусі Лукашенко навіть виступив зі статтею на цю тему в російський пресі. Білорусів же пан Лукашенко переконує, що «Євразійський союз» не веде до втрати незалежності країни.

Між тим багато опозиційних політиків впевнені, що небезпека цього реальна, що Білорусь під владою Олександра Лукашенка далі потрапляє в орбіту російського впливу і втрачає суверенітет. Перш за все в економічний сфері.

У Кремлі нещодавно заявили, що Росія бажає бачити «Євразійський союз» з єдиною валютою та одним емісійним центром, із максимально інтегрованою економікою, на зразок ЄС. Заявлено, що це буде новою політикою Володимира Путіна після його повернення у президентське крісло, і Білорусі, яка дуже залежна від Росії та ізольована від Заходу, не залишається нічого іншого, як іти у фарватері Кремля.

Білоруси ж хочуть до ЄС

Згідно з результатами опитування незалежного соціологічного центру НІСЕПІ, якщо б довелося обирати між Росією та Євросоюзом, за ЄС проголосувало б 45 відсотків опитаних білорусів, за Росію – 35. Але пересічних громадян влада не запитує, і тепер офіційний Мінськ прямує не до «Європейського союзу», а до «Євразійського».

Проте багато спостерігачів висловлюють сумніви, що з цієї євразійської інтеграції виникне щось реальне, бо вже багато інтеграційних проектів на пострадянському просторі безславно заморожено. Можливо, після обрання на посаду президента Володимир Путін звертатиме більшу увагу на внутрішні російські проблеми, а не реанімуватиме СРСР чи то у формі Митного союзу чи ЄЕП, чи «Євразійського союзу».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.