Сни можна буде записувати на відео і переглядати вранці

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.11.2011 03:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15691

Німецькі вчені наблизилися до того, щоб реєструвати події, що відбуваються в снах.

Майже кожна людина хоч раз прокидалася з думкою: “Мені наснилося щось важливе, але я це забув(забула)”. Безліч людей встигали спросоння забути, як їм здавалося, геніальні вірші, музику чи винахід. Однак тепер вчені наблизилися до того, щоб реєструвати те, що відбувається в снах.

Суть розробок полягає в тому, що сновидіння в буквальному сенсі можна буде подивитися на відео хоч наступного ж ранку. Прогресу в цих дослідженнях добилися німецькі фахівці Інституту Макса Планка, повідомляє РБК-daily.

Вони представили технологію своєрідної «реконструкції» сновидінь на основі сканування мозку сплячого.

За прогнозами вчених, найближчим часом вдасться за допомогою комп'ютера «побачити», що сниться або снилося кожній людині. На шляху до цієї мети дослідники вивчили реакцію мозку людей, які здатні контролювати власні сни, тобто тих унікумів, які, висловлюючись простою мовою, чітко розуміють, що сплять, коли сплять.

В ході експерименту вчені провели функціональну магнітно-резонансну томографію добровольців і визначили, що активність їхнього мозку під час неспання була такою ж, як і уві сні, коли вони виконували конкретні, заздалегідь обумовлені дії, наприклад рух рукою або оком. Хоча уві сні учасники експерименту нічим не рухали, мозок продемонстрував таку ж реакцію, як ніби вони це робили в ході неспання.

Всі зазначені процеси в мозку протікали під час фази “швидкого” (парадоксального) сну, коли великі групи м'язів людини перебувають у розслабленому стані, а діяльність мозку активізується. Саме цю фазу пов'язують зі сновидіннями. В кінцевому рахунку технологія «реконструкції» послужить для створення зображень снів людей.

Цікаво, що раніше були проведені досліди, що дозволяють порівнювати мозкову активність впродовж сну з активністю, коли людина не спить. Певні зображення - предмети, люди і тварини - порівнювали з різними нейронними групами у піддослідних. Розуміючи, які нейрони активуються під час сновидінь, вчені сподіваються відповісти на питання, що за образи являються людині, поки вона спить.

Як підтвердив науковий співробітник лабораторії вікової фізіології мозку Наукового центру неврології РАМН Олег Левашов, активність мозку під час сну і неспання дійсно може збігатися. Існують дослідження, зокрема, стресового стану людей, які до певної міри це теж доводять.

«Відомо, що фізичне навантаження усуває стрес, а люди, які живуть в умовах малого навантаження, компенсують це за рахунок сну - по-перше, за рахунок його тривалості, по-друге, за рахунок кошмарів і активних подій, що відбуваються в цей час, - розповідає пан Левашов. - Нейрохімія в мозку людей, що борються уві сні зі стресом, схожа на нейрохімічні процеси у людей в денному стані, коли вони займаються фізичними вправами».

За словами вченого, подібне стосується саме фази швидкого сну, яка і привернула увагу дослідників з Інституту Макса Планка.

«Відзначаються ділянки кори головного мозку, які займаються тільки розрізненням кольору, інша область спеціалізується на рухах. Всі ці досить маленькі зони працюють разом і часто одночасно, - підкреслює експерт. - Щоб зрозуміти, які обличчя або кольори людина бачила, потрібно дуже висока дозволяюча здатність МРТ і точні знання про специфіку конкретних відділів мозку. У подібних досліджень є серйозна перспектива».

Структура нічного сну людини

Природний сон включає два стани (фази) відмінні один від одного — “повільний сон” (повільноколивний, ортодоксальний, синхронізований, спокійний, теленцефаличний сон, сон без швидких рухів очей) і “швидкий сон” (парадоксальний, десинхронізований, активований, ромбенцефаличний, сон з швидкими рухами очей).

Також науковці вирізняють “свідоме сновидіння”, — це сновидіння, у якому особа розуміє, що спить. У такому сні можливо контролювати свої дії, впливати на навколишній світ та подальший розвиток сюжету сновидіння. Набуття свідомості може бути спонтанним або в результаті спеціальних методик.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.