В Україні вводять судову цензуру?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 3.11.2011 11:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15713

Яким судовим рішенням надати публічності, а яким – ні, відтепер вирішуватиме Рада суддів України за погодженням з Державною судовою адміністрацією. Правозахисники говорять про можливі зловживання.

Досі до Єдиного державного реєстру автоматично вносили всі рішення у судових справах. Тепер парламентері вирішили змінити таку практику. Згідно з ухваленими у Верховній Раді правками до Закону «Про доступ до судових рішень», перш, ніж потрапити до Реєстру, судові рішення мають пройти через решето Ради суддів.

У Вінницькій правозахисній групі вже заявили, що нововведення суперечить принципам гласності та відкритості судового розгляду. Крім того, правозахисники розгледіли порушення права громадянина на звернення до Конституційного суду. Вони пояснюють, що саме Реєстр є джерелом інформації про можливе неоднозначне застосування судами положень Конституції.

У коментарі Deutsche Welle експерт з питань судової діяльності громадського фонду «Право і демократія» Андрій Бурий зауважив, що ці зміни є «кроком назад у відкритості судової системи». Він піддав критиці те, що зміни ухвалили «в дуже завуальований спосіб і стихійно» поміж іншими законопроектами.

А що ховатимуть?

Не відомо за яким принципом і критеріями Рада суддів збирається вирішувати, що ж саме виставляти до Реєстру, каже Бурий і додає: «Боюся, що досить багато рішень ми не побачимо, люди не матимуть доступу». Перед усім під загрозою бути схованими, на думку експерта, перебувають рішення майнового, господарського характеру, рішення щодо рейдерських захоплень, політичних справ чи справ щодо порушень прав людини, де йдеться про злочини МВС, або інших інститутів державної влади.

Практично всі правозахисники обурені цими змінами, каже Бурий, оскільки багато років боролися за публічність судової системи, а одна зміна все перекреслить, дозволить все заховати від громадськості.

Бурий визнає, що Єдиний державний реєстр працював не завжди технічно досконало й були збої. Але всі рішення рано чи пізно оприлюднювали, наголосив він. «Громадяни могли прослідкувати весь хід справи з усіма ухвалами і рішеннями під час розгляду у суді, - продовжив експерт. - А тепер невідомо як це буде». Бурий не виключає, що таке нововведення лише сприятиме корумпованості судової системи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.