Україна для людей. Донецьк став лідером з зростання цін

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 4.11.2011 10:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15719

За останні два тижні овочі та фрукти здорожчали майже на 14% відсотків. Головним чином виросла ціна на сезонну сільгосппродукцію. Так, найбільше подорожчали огірки та помідори, до 20 та 14 гривень за кілограм відповідно.

Лідером за ростом вартості плодоовочевого кошика став Донецьк. Навіть порівняно зі столицею, овочі на гривню-дві дорожчі. За кіло буряків, моркви чи картоплі тут просять по 5 гривень за кілограм, а от за цибулю - на 50 копійок менше.

Рекордсменом України зі зниження цін став Дніпропетровськ. Продавці нарікають, що власноруч вирощену городину цього року доводиться віддавати за безцінь.

За словами експертів, наразі врожай зібрано, ціни сформовано, тому ні значного подешевшання, ні здорожчання овочів та фруктів вони не очікують, принаймні до Нового року.

"Поступово зменшуєтсья пропозиція, овочі закладаютсья на зберігання, відповідно, що можливе певне подорожчання, але скажімо, що це буде в рамках десь 50 копійок до нового року", - запевняє експерт аграрного ринку Роман Сластьон.

Нагадаємо, в останній тиждень жовтня огірки та помідори подорожчали в середньому на 75%.

Як відомо, українські фермери зібрали цього року високі врожаї овочів, що викликало обвал цін на внутрішньому ринку. Так, урожай картоплі складе за прогнозами рекордні 20 млн тонн. З одного боку фермери розширили посівні площі, крім того, зросла і врожайність - частково за рахунок погодних умов, частково - за рахунок технологій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.