Вчені прогнозують потужну магнітну бурю

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 4.11.2011 19:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15731

На поверхні Сонця утворилася величезна пляма, одна з найбільших за останні кілька років. При тому, що пляма вже досить велика і вона продовжує рости.

Згідно з даними моніторингу SpaceWeather, велика пляма, відома як AR1339, має близько 80 тис. км в довжину і близько 40 тис. км в ширину. Для порівняння наша планета має лише 12 тис. 800 км в діаметрі.

Виявлено гігантську пляму було засобами космічної обсерваторії NASA Solar Dynamics Observatory (SDO).

Апарат сфотографував гігантську пляму, розташовану у північно-східній частині Сонця. Розміри плями такі, що її можна побачити в аматорський телескоп.

Щоправда, він повинен бути оснащений спеціальними лінзами для спостереження Сонця.

Як правило, плями на поверхні Сонця утворюються групами, кажуть вчені, більшість із плям за своїми розмірами перевищують розміри планети.

У більшості випадків сонячні плями виникають, коли магнітна активність на Сонці особливим чином блокує надходження тепла в якусь ділянку, що викликає його охолодження і потемніння.

Навколо сонячних плям, в більшості випадків, спостерігаються поверхневі викиди плазми, які також є породженням гравітації Сонця.

У подібних спалахах в космічний простір дуже часто викидаються великі потоки плазми. Такі коронарні викиди провокують магнітні бурі на нашій планеті.

Згідно з прогнозами SpaceWeather, пляма AR1339 з ймовірністю 50% зробить викид маси з сонячним спалахом класу М.

Дана подія очікується в найближчі 1-2 дні. У NASA кажуть, що SDO ще 2 листопада зафіксував концентрацію маси, яка повинна в підсумку перерости у викид.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.